economie cultuur politiek RSS

Guangzhou Evergrande vijfde keer op rij kampioen

Op de laatste speeldag van de Chinese voetbalcompetitie heeft Guangzhou Evergrande het kampioenschap zekergesteld. Een 0-2 overwinning bij Beijing Guoan was voldoende om Shanghai SIPG achter zich te houden.

Het is het vijfde achtereenvolgende kampioenschap voor de ploeg uit de Zuidchinese stad Guangzhou. Maar van een royale voorsprong was dit seizoen geen sprake, waardoor het tot de laatste speeldag spannend bleef. De ploeg geleid door de voormalige Brazilaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari verloor deze competitie weliswaar maar een duel, maar speelde tien keer gelijk.

Bovendien is de Chinese top in de breedte sterker geworden. Naast Beijing Guoan, dat de competitie als vierde beëindigde, hebben zich Shanghai SIPG en Shandong Luneng voor het eerst als titelkandidaten gemeld. De eerste drie ploegen hebben zich geplaatst voor de Aziatische Champions League in 2016. Tianjin Teda, de ploeg van trainer Arie Haan, sloot de competitie af op een teleurstellende dertiende plaats.

 

Uitzendrechten

Voor Guangzhou Evergrande is het seizoen nog niet voorbij: de ploeg komt in november nog twee keer in actie voor een andere hoofdprijs.  De ploeg heeft zich geplaatst voor de finale van de Aziatische Champions League 2015. Op 7 en 21 november staan duels tegen Al Ahli uit de Verenigde Arabische Emiraten op het programma. Guangzhou won in 2013 als eerste Chinese ploeg de Aziatische Champions League.

Voetbal is een populaire kijksport in China, al zijn de grote Europese competities bij de Chinese tv-kijkers populairder dan de eigen Super League. Toch sloot de Chinese voetbalbond deze week een lucratief contract over de tv-rechten. Ti'ao Dongli verwierf de uitzendrechten voor de Super League en de nationale elftallen voor de komende vijf jaar voor een bedrag van acht miljard yuan (1,2 miljard euro). Deze rechten leverden het afgelopen jaar nog maar 60 miljoen yuan op (9 miljoen euro).

zaterdag 31 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Tienjarenplan moet voetbal China uit het slop trekken
Alibaba neemt belang in Chinese topclub
Jan Poortvliet verruilt Zeeland voor China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder