economie cultuur politiek RSS

Elf Chinezen in cel vanwege dodelijke brand

Elf Chinezen in cel vanwege dodelijke brand

Meer dan honderd ambtenaren, bestuurders en managers in de provincie Jinin worden gestraft vanwege hun rol in twee dodelijke bedrijfsongevallen waarbij in totaal 174 doden vielen. Elf van hen zijn gedetineerd in afwachting van een proces.

Op 3 juni kwamen 121 personeelsleden van een kippenslachterij om het leven bij een brand. Nog eens 76 mensen raakten gewond. Het management van het bedrijf deed tijdens werktijden de deuren van het pand op slot. En op 29 maart en 1 april lieten bij explosies in een kolenmijn 53 mijnwerkers het leven; 20 raakten er gewond. De directie van de mijn negeerde na het eerste ongeval een bevel de mijn stil te leggen en stuurde mijnwerkers twee dagen later gewoon naar beneden.

Provinciale autoriteiten hebben de twee ongevallen onderzocht. Daaruit blijkt dat de brand in de slachterij is ontstaan als gevolg van kortsluiting. De mijnexplosies zijn het gevolg van gasophoping. Beide ongelukken konden gebeuren door slecht management en gebrek aan controle van de autoriteiten, aldus het onderzoek.

 

Tegenwerking van het onderzoek

Tegen een hele trits betrokkenen zijn maatregelen afgekondigd, variërend van overplaatsing, demotie, ontslag tot strafvervolging. In totaal 35 personen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden, waaronder de directies van de kippenslachterij en de mijn.

De onderzoekers nemen het de directie van de kippenslachterij en lokale autoriteiten in Dehui bijzonder kwalijk dat ze papieren hebben vervalst om te maskeren dat er nooit controles hadden plaatsgevonden en dat brandblussers ontbraken.

UPDATE - Op donderdag 11 juni maken Chinese autoriteiten bekend dat de directie van de kolenmijn in eerste instantie heeft gelogen over het dodental van de eerste explosie. Door het aantal doden naar beneden bij te stellen, hoopten ze bemoeienis van onderzoekers van de staat te ontlopen. Later bleek dat de Tonghua Mining Group's Babao Coal Mine Company ook in 2012 een aantal dodelijke bedrijfsongevallen had verzwegen.

zondag 7 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Brand kippenslachterij kost 119 werknemers het leven
Nationale veiligheidscontrole voor industrie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder