economie cultuur politiek RSS

Geen prestaties, wel de hoofdprijs

De Chinese voetbalbond is nog niet af van bondscoach Jose Antonio Camacho. Een arbitragezaak dreigt nu onderhandelingen over zijn vertrek zijn stukgelopen.

Zeven miljoen euro. Dat eist de ontslagen bondscoach van de Chinese voetbalbond CFA als compensatie voor het voortijdig ontbinden van zijn arbeidscontract. De Chinezen zijn furieus, want de prestaties bleven ernstig achter bij de verwachtingen.

Sinds Camacho's aantreden in 2011 speelde de rode draken 20 wedstrijden en wonnen er slechts zeven. Niet alleen wist het team zich niet te plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië, het land tuimelde naar de 109e plek in de FIFA-wereldranglijst; de laagste klassering ooit. Na een vernederende 1-5 thuisnederlaag tegen Thailand was het geduld op.

 

Stabiele prestaties, in de zin van stabiel goed

Met Camacho dachten de Chinezen een top-trainer binnen te hebben gehaald. Camacho werkte eerder bij Real Madrid en was bondscoach van Spanje. Onroerendgoed-tycoon Wang Jianlin sprong financieel bij om aan de salariseisen van de Spanjaard te kunnen voldoen. Hij kreeg de opdracht om het nationale elftal te hervormen; een moderne werkwijze te introduceren, de spelers tactisch en technisch te verbeteren en zo een stabiele prestatiecurve neer te zetten.

Maar aan één ding heeft de CFA niet gedacht. Het contract voorziet niet in een voortijdige ontbinding; er zijn geen meetbare prestaties afgesproken en ook geen maximale vertreksom. Camacho heeft dit weekend de arbitragecommissie van de Fifa ingeschakeld, om een bindende uitspraak te doen.

zondag 7 juli 2013

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin

Gerelateerde onderwerpen:

Wedstrijd Oranje niet uitverkocht
China ziet het niet meer zitten met Camacho

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder