economie cultuur politiek RSS

Miss Canada komt China niet in

De 25-jarige Anastasia Lin heeft als enige deelnemer aan de Miss World 2015-verkiezingen nog geen uitnodigingsbrief van de Chinese organisatie ontvangen. De tot Canadese genaturaliseerde Chinese is lid van de in China verboden Falun Gong-beweging en heeft zich in het verleden meermalen kritisch uitgelaten over de mensenrechten in haar geboorteland.

De tijd begint te dringen. Miss World Canada heeft haar ticket naar China al geboekt, maar kan zonder uitnodigingsbrief van de organisatie geen visum aanvragen. Hoewel de nieuwe Miss World pas op 19 december in de Zuidchinese badplaats Sanya wordt gekozen, beginnen over twee weken de repetities en promotionele activiteiten.

Lin zegt in een interview met LA Times dat zij als enige nog op een formele uitnodiging wacht. Zij heeft de Miss World-organisatie in Londen gevraagd druk uit te oefenen op de Chinese organisatoren. "Ik had wel problemen verwacht", zegt ze tegen LA Times. "Dit is zeker geen administratieve vergissing."

 

Principekwestie

De Canadese schone zegt dat de verkiezing aan een ander land moet worden toegekend, als de Chinese organisatoren niet alle rechtmatige vertegenwoordigers van de deelnemende landen wil ontvangen. "Dit gaat niet alleen om mij. Dit is een principekwestie. China probeert ook weten-schappers en journalisten tot zwijgen te brengen door ze geen visum te verlenen."

In een eerder interview met de The Guardian heeft Lin gezegd dat ze niet van plan is de verkiezing te gebruiken om een politieke mening uit te dragen. "Het is niet mijn doel op het podium mij negatief over China uit te laten. Het is tenslotte een schoonheidswedstrijd."

 

Gevoelige kwesties

In haar nieuwe thuisland heeft zij zich in het verleden regelmatig over China uitgelaten. Lin kwam als 13-jarige naar Canada en acteerde in tientallen films en tv-series, waarvan sommige over China gaan. In 2012 sprak zij met de Canadese regering over religieuze vrijheid in China. In 2015 was zij uitgenodigd voor een hoorzitting door het Amerikaanse congres over mensenrechten.

Nadat ze in mei was gekozen tot Miss World Canada maakte ze bekend dat ze aanhanger is van de Falun Gong-beweging. Deze spirituele organisatie is sinds 1999 in China verboden omdat die zich tegen de communistische partij verzet. Lin zei in juni in een interview met de Washington Post dat haar vader die nog in Henan woont, door de Chinese autoriteiten onder druk wordt gezet om zijn dochter te bewegen zich niet over gevoelige kwesties uit te laten.

 

Meer weten over de diplomatieke rel die is ontstaan rond de Miss World-verkiezing? Luister dan het interview terug dat ik woensdag had bij Radio EenVandaag.

dinsdag 10 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Canadese premier weert Chinese media
Mooiste Chinese vrouwen komen uit Sichuan
Politie arresteert 60 fotomodellen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder