economie cultuur politiek RSS

Ook Indonesië dreigt China met arbitragezaak

De Indonesische regering wil zich tot het Internationale Hof van Arbitrage in Den Haag wenden, als het niet met China op één lijn komt over de zeggenschap over delen van de Zuidchinese-Zee. Eerder wendde de Filipijnen zich tot woede van Beijing tot het VN-hof.

China moet duidelijkheid geven over zijn claims op delen van de Zuidchinese-Zee die overlappen met Indonesisch territoir. Het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken liet donderdag weten dat het de Chinese regering opheldering heeft gevraagd over de zogeheten lijn van negen strepen, waarbinnen ook de Natuna-eilanden liggen die door Indonesië worden gecontroleerd. Het ministerie herhaalde dat het de lijn met negen strepen niet erkent.

China heeft volgens de Indonesiërs nog niet op dat verzoek gereageerd. De woordvoerder wilde desgevraagd niet vooruit lopen op de vraag welke stappen Indonesië gaat nemen als een reactie uitblijft of een ongewenst antwoord bevat. Maar de nationale veiligheidsadviseur Luhut Panjaitan zei woensdag dat Indonesië de kwestie via dialoog met China wil oplossen en anders een zaak bij het VN-hof overweegt.

 

Oplopende spanningen

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde donderdag op de kwestie. Volgens een woordvoerder is er geen dispuut over de Natunas, maar hij sprak wel over andere 'maritieme disputen' met Indonesië, zonder die te precizeren. "China en Indonesië moeten daarvoor samen een oplossing vinden langs de weg van directe onderhandelingen en overleg, met respect voor het internationaal recht en op basis van historische feiten."

China hanteert een kaart waarop het grootste deel van de Zuidchinese-Zee tot het eigen territoir wordt gerekend. Mao zelf heeft met een viltstift de zogeheten lijn van negen strepen vastgelegd. Het door China geclaimde gebied overlapt gedeeltelijk met gebied dat door Vietnam, Indonesië, Maleisië, Brunei en Taiwan wordt geclaimd en bovendien met wat internationaal als open zee wordt beschouwd. Onduidelijkheid over de overlappende claims bestaat al lang, maar andere landen zijn bezorgd dat China sinds begin dit jaar kunstmatige eilanden opspuit en daarop havens en landingsbanen aanlegt.

 

Verstandige keuze

De Filipijnse regering heeft in 2013 een klacht ingediend bij het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Het wil een uitspraak over het gebruik van de Filipijnse exclusieve economische zone, die deels met Chinese aanspraken overlapt. In september liet het VN-hof weten dat het zich bevoegd acht over de kwestie te oordelen.

China herhaalde donderdag dat het vindt dat de Filipijnen de procedure moeten stopzetten. Minister van buitenlandse zaken Wang Yi zei dat de zaak de relaties tussen de twee landen heeft beschadigd en dat het aan de Filipijnen is om die schade te herstellen. "De partij die het probleem heeft veroorzaakt moet het oplossen. We hopen dat de Filipijnen dan een verstandiger keuze maken", aldus Wang.

 

Topoverleg

Volgende week vliegt president Xi Jinping naar Manila voor een leidersconferentie van regionale landen. Hoewel deze top over economische kwesties gaat, zullen andere landen de spanning in de Zuidchinese-Zee en China's positie ter discussie willen stellen.

Vorige week mislukte een regionale veiligheidstop, omdat landen het niet eens konden worden over een slotverklaring over de spanningen in de Zuidchinese-Zee.

donderdag 12 november 2015

Gerelateerde personen:

Wang Yi
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

ASEAN-defensietop toont verdeeldheid regio
President Xi komt plooien gladstrijken in Vietnam
VN-hof Den Haag acht zich bevoegd in Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder