economie cultuur politiek RSS

Oud-minister veroordeeld voor corruptie

Liu Zhijun, oud-minister van Spoorwegen, is veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf. In de periode 1986 tot 2011 liet hij zich omkopen voor een totaalbedrag van meer dan 60 miljoen yuan.

Liu heeft als manager van de spoorwegen en later als minister elf personen bevoordeeld bij het verkrijgen van transportcontracten, bouwopdrachten en aandelen in een fabriek die onderdelen voor de hogesnelheidstrein maakt. In ruil daarvoor heeft hij 64,6 miljoen yuan (7,7 miljoen euro) aan steekpenningen ontvangen.

De elf personen die door Liu werden bevoordeeld, zijn een Chinese zakenvrouw, Ding Yuxin, en haar familie. Ding is ceo van een grote bouwmaatschappij, de Beijing Boyou Investment Management Corporation.

 

Doodstraf of levenslang

Volgens de rechtbank in Beijing zijn de feiten dermate ernstig dat ze met de doodstraf kunnen worden bestraft. Maar omdat Liu schuld bekende, berouw toonde en heeft meegewerkt aan het onderzoek en het terugvorderen van het onrechtmatig verkregen kapitaal, kreeg hij een voorwaardelijke doodstraf opgelegd.

In China wordt die bij goed gedrag na twee jaar omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Als bijkomende straf zijn alle politieke rechten voor de rest van zijn leven afgenomen.

maandag 8 juli 2013

Gerelateerde personen:

Liu Zhijun

Gerelateerde onderwerpen:

Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak
Oud-minister voor rechter wegens corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder