economie cultuur politiek RSS

Chinese ouderen te zwaar en ondervoed

Bijna een op de drie Chinese senioren is te zwaar, blijkt uit onderzoek. Maar een ander deel van China's ouderen krijgt juist te weinig voeding.

Uit een onderzoek onder bijna 4.000 ouderen in zes provincies, blijkt 31,8 procent aan overgewicht te lijden. Ruim een derde van deze groep is zo zwaar dat het tot gezondheidsproblemen kan leiden (11,4 procent). Dat maakte de stichting voor onderzoek naar ontwikkeling in China deze week bekend.

Waar een substantieel deel van de senioren te zwaar is, lijdt een ander deel juist aan ondervoeding. Met name onder ouderen met een laag inkomen en alleenstaanden komt ondervoeding relatief veel voor. Als een gevolg van te weinig voedsel en een ongebalanceerd dieet lijdt 12,5 procent aan bloedarmoede. Ondervoeding komt het meest voor bij mannen op het platteland: 16 procent.

 

Vergrijzing

Als de cijfers worden geëxtrapoleerd voor de hele Chinese bevolking, dan zijn er 66 miljoen ouderen te zwaar, waarvan 24 miljoen obees. Bloedarmoede komt dan bij 25 miljoen Chinese senioren voor.

De Chinese bevolking vergrijst snel. Naar verwachting is 19,3 procent van de bevolking in 2020 zestig jaar of ouder. Daarna loopt dit percentage op tot 38, 6 in 2050.

dinsdag 17 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Na 36 jaar einde aan eenkindpolitiek
Vergrijzing vraagt om meer plek in verzorgingshuizen
Een op vier ouderen leeft in armoede

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder