economie cultuur politiek RSS

Chinese marine krijgt basis in Afrika

China heeft een tienjarig contract gesloten met Djibouti voor de bouw van een marinesteunpunt. De haven moet ondersteuning bieden aan de Chinese anti-piraterijmissie in de Golf van Aden.

Het Chinese ministerie van defensie bevestigde donderdag op zijn maandelijkse persconferentie berichten over het steunpunt. Een logistieke basis in de regio is primair bedoeld om Chinese marineschepen van voedsel en brandstof te voorzien en als plek om militair personeel in en uit te vliegen. China neemt al sinds 2008 deel aan een internationale anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië. Maar de basis kan ook humanitaire en VN-missies van de Chinezen elders in Afrika ondersteunen.

De keus voor Djibouti is logisch; ook andere landen kozen voor dit kleine, strategisch gelegen landje in Oost-Afrika. De Verenigde Staten hebben er een grote marine- en luchtmachtbasis, die ook door de Franse, Italiaanse, Japanse, Pakistaanse en in voorkomende gevallen ook door de Nederlandse marine wordt gebruikt.

 

Netwerk

In november onthulde een krant in Namibië dat de Chinese overheid onderhandelde over een steunpunt in Walvisbaai. Volgens de krant zou het steunpunt onderdeel zjn van een netwerk van wel twintig marinehavens in Azië en Afrika.

vrijdag 27 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China wil marine-oefening met boze buurlanden
Chinese marine steekt opnieuw helpende hand toe
'China bouwt aan netwerk marinesteunpunten'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder