economie cultuur politiek RSS

Beijing kondigt hoogste alarmfase smog af

Beijing kondigt hoogste alarmfase smog af

Het stadsbestuur van Beijing heeft voor de komende drie dagen alarmfase rood afgekondigd. Daarmee treedt een serie maatregelen in werking die de uitstoot van vervuilende stoffen en de gevolgen van smog moeten tegengaan.

Nadat dit weekeinde al code oranje was afgekondigd, gaat de stad Beijing vanaf dinsdagochtend zeven uur over op code rood. De hoogste alarmfase duurt naar verwachting tot twaalf uur 's middags op donderdag. Meteorologen verwachten dan een koufront met voldoende wind om de smog weg te blazen.

Tot de noodmaatregelen behoren het tijdelijk sluiten van de meest vervuilende fabrieken, beperken van het vrachtverkeer en het halveren van personenwagens op basis van het laatste cijfer van het kenteken. Ook zullen scholen drie dagen dicht zijn, om zo te voorkomen dat de kinderen over straat hoeven.

 

Primeur

Het is voor het eerst dat het stadsbestuur van Beijing code rood afkondigt, ook al zijn de criteria daarvoor al vaker gehaald. De hoogste alarmfase wordt ingesteld als de hoeveelheid van een van zes gemeten vervuilende stoffen in de lucht een niveau van 500 microgram per kubieke meter of hoger bereikt. In de praktijk is dat meestal fijnstof (pm2.5). Een niveau boven de 25 wordt door wereldgezondheidsorganisatie WHO als gevaarlijk beschouwd.

Chinese autoriteiten zijn tot nu toe terughoudend om de hoogste alarmfase af te kondigen, omdat ze terugschrikken voor de maatregelen die daarmee gaan gepaard. Code rood is bovendien een publiek brevet van onvermogen over het vermogen van de overheid de gezondheid van zijn burgers te garanderen.

 

Verwarring

Dat het stadsbestuur dit keer toch tot code rood over gaat, leidt tot verwarring in Beijing. Burgers vragen zich af of de vervuiling die hen morgen te wachten staat niet alleen ernstig is, maar dit keer ook giftig is.

Het lijkt er echter op dat de autoriteiten de kritiek ter harte heeft genomen die bij de vorige smoggolf losbarstte. Burgers en milieuorganisaties bekritiseerden toen het stadsbestuur, omdat de vervuilingsmonitor ver boven de 500 kwam, maar desondanks geen code rood werd afgekondigd. 

maandag 7 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China wil uitstoot kolencentrales 60 procent omlaag
Vijf vragen over China's rol op klimaattop
Stookseizoen begonnen; noorden in de smog

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder