economie cultuur politiek RSS

Kabinet wil af van zombiebedrijven

Kabinet wil af van zombiebedrijven

Het Chinese kabinet wil de bezem halen door de omvangrijke sector van staatsbedrijven. Ondernemingen die aan het staatsinfuus hangen moeten worden verkocht of gesloten.

Langer dan drie jaar verliesgevend? Dan moet de stekker eruit. Het Chinese kabinet wil af van zogenoemde zombiebedrijven; staatsbedrijven die structureel rode cijfers boeken. Het management krijgt tot eind 2017 de kans om orde op zaken te stellen. Dan worden de bedrijfsonderdelen aan marktpartijen verkocht of, als er geen belangstelling voor is, failliet verklaard.

De maatregel is in de praktijk vooral bedoeld voor verouderde staatsbedrijven in sectoren met overcapaciteit, zoals staalfabrieken. China was tot nu terughoudend om daar al te rigoreus te saneren, uit angst voor een golf van werklozen.

 

Vangnet

Het kabinet wil bovendien dat staatsbedrijven zich op hun kernactiviteiten concentreren en zich terugtrekken uit nevenactiviteiten. Bovendien wordt het moeilijker voor verliesgevende staatsbedrijven om geld te lenen, om te voorkomen dat ze op die manier banken met oninbare schulden opzadelen. Het kabinet geeft daarmee aan de banken een heldere boodschap af: de staat zal niet financieel bijspringen om nieuwe leningen af te lossen.

donderdag 10 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat staatsbedrijven hervormen
Topmanagement staatsbedrijven op de schop
Geen vergunningen voor onwillige staatsbedrijven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder