economie cultuur politiek RSS

China trekt vissers terug uit wateren Noord-Korea

Ruzie over brandstofprijzen hebben ertoe geleid dat Chinese vissers tot nader order niet meer vissen in Noordkoreaanse wateren. De irritatie tussen de twee bondgenoten lijkt op te lopen.

Goedkope brandstof voor vissersboten, daar zorgen we zelf wel voor. En als iemand zegt dat we verplicht bij hem moeten tanken, dan komen we gewoon niet meer. Dat is in een notendop de reden dat Beijing zijn vissers heeft verordonneerd niet meer in de territoriale wateren van Noord-Korea te vissen.

Beide landen hebben een visserijverdrag dat Chinese vissers toestaat in Noordkoreaanse wateren de netten uit te gooien. Maar nu het regime in Pyongyang de spelregels verandert, zijn de Chinezen boos. 

 

Geen kernwapen voor Kim Jong-un

Mogelijk wil Noord-Korea met de verplichte brandstofafname buitenlandse deviezen verkrijgen. Het land is in een isolement geraakt door VN-sancties vanwege het kernwapenprogramma. China is een van de weinig overgebleven bondgenoten en belangrijkste handelspartner.

Maar ook in Beijing begint het geduld met Noord-Korea op te raken. China heeft publiekelijk gezegd dat een eigen kernwapen voor Kim Jong-un en zijn generaals geen goed idee is. Hoewel de handel zeker niet is stopgezet, begint ook China langzamerhand economische maatregelen te nemen om het buurland te treffen. Zo hebben Chinese staatsbanken Noordkoreaanse tegoeden bevroren.

dinsdag 9 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Strategische besprekingen China en Noord-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder