economie cultuur politiek RSS

China verbiedt inaccurate landkaarten

China verbiedt inaccurate landkaarten

De Chinese overheid verbiedt het verspreiden van landkaarten die niet aan officiële standaarden voldoen of de nationale belangen schaden. Dat heeft gevolgen voor wie globes, kaarten of boeken in China laat produceren.

Vanaf 1 januari is het verboden kaarten te verspreiden die China's 'soevereiniteit, veiligheid en belangen bedreigen'. Overtreding van de regels is een misdrijf dat met een boete van maximaal 200.000 yuan (30.000 euro) kan worden beboet. In de praktijk mag alleen de officiële Chinese landkaart nog worden verveelvuldigd die eerder dit jaar werd vastgesteld.

Daarop is Taiwan afgebeeld als een provincie van China, met het grootste deel van de Zuidchinese-Zee als Chinees territoir en met een gebied dat niet alleen door China, maar ook door India wordt geclaimd. Ook zijn landkaarten verboden die de 'etnische eenheid' van China schaden; een verwijzing naar het afbeelden van Xinjiang of Tibet als apart land. Bestaande regels verboden al het afbeelden van militaire bases en geheime overheidsgebouwen op landkaarten.

 

Reisgidsen

De regels zijn niet alleen bedoeld om Chinese gebruikers een 'accurate kaart' voor te leggen, zoals in schoolboeken. De maatregel treft ook buitenlandse ondernemingen die in China producten met geografische afbeeldingen laten maken of die in China willen invoeren.

In theorie kunnen ook toeristen met de regels te maken krijgen, als zij bijvoorbeeld een reisgids meebrengen. Hoewel er wel voorbeelden zijn van overijverige grenswachten die door boeken bladeren, zal dit de gemiddelde toerist die China via internationale luchthavens binnenkomt niet zo snel gebeuren.

 

Gevoelig

Hoe gevoelig territoriale kwesties in China liggen bleek eerder dit jaar, toen een staatskrant een maand lang het loon inhield van twee redacteuren, omdat zij in een kruiswoordraadsel Taiwan per ongeluk een land hadden genoemd.

woensdag 16 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Minister waarschuwt docenten voor rode lijn
Historische handdruk tussen twee meneren
Ook Australiƫ tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder