economie cultuur politiek RSS

Chinees protest tegen wapenleverantie VS aan Taiwan

De Chinese regering heeft diplomatiek protest aangetekend tegen het voornemen van de Verenigde Staten wapens te leveren aan Taiwan. Woensdag werd een Amerikaanse diplomaat in Beijing op het matje geroepen.

China veroordeelt de Amerikaanse leverantie van twee geleide-wapenfregatten, luchtdoelraketten en amfibische voertuigen aan Taiwan. Volgens de Chinese overheid, die Taiwan als afvallige provincie beschouwt, is de wapenverkoop een schending van het internationale recht en een ontoelaatbare inmenging met China's binnenlandse zaken.

Woensdag werd zaakgelastigde Kaye Lee, die ambassadeur Max Baucus vervangt, naar het Chinese ministerie van buitenlandse zaken geroepen voor een gesprek met vice-minister Zheng Zeguang. Die waarschuwde voor een verslechtering van de Chinees-Amerikaanse relaties als gevolg van de wapendeal. Het ministerie verklaarde later economische sanctie af te kondigen tegen de bedrijven die de wapens leveren.

 

Symboolpolitiek

Het is voor het eerst sinds vier jaar dat de VS weer wapens leveren aan Taiwan. Al is deze leverantie met een gezamenlijke waarde van 1,81 miljard dollar veel kleiner dan voorgaande wapendeals. De fregatten van de Perry-klasse zijn bovendien van verouderde techniek; de US Navy vaart er zelf niet meer mee. Het congres moet de leverantie nog goedkeuren.

Het Chinese protest heeft, net als de wapenleverantie zelf, vooral symbolische waarde. De Chinezen weten dat de Amerikanen zich verplicht hebben Taiwan militair te steunen. Chinese staatsmedia schreven eerder deze maand al dat president Barack Obama dit jaar nog tot wapenleveranties zou besluiten om zijn opvolger daar niet mee te belasten. Commentatoren schreven toen ook dat de wapendeal bescheiden van omvang zou zijn en niet tot een werkelijke verslechtering van de relaties met de VS hoeven te leiden. Ook economische sancties tegen de leveranciers van wapensystemen, zoals Lockheed Martin en Raytheon stellen in de praktijk weinig voor; China koopt geen Amerikaans wapentuig.

donderdag 17 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Spionnenruil China en Taiwan
Historische handdruk tussen twee meneren
China boos na passage Amerikaans marineschip

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder