economie cultuur politiek RSS

Japan versterkt defensie op zuidelijke eilandenring

Het Japanse leger gaat anti-schip en luchtdoelraketten plaatsen op zijn eilanden rond de Oostchinese-Zee. In tijden van crisis kunnen zij zo voorkomen dat de Chinese vloot de Grote Oceaan bereikt.

De Japanse regering heeft plannen ontwikkeld om zijn zuidelijke eilanden te versterken met raketbatterijen. Ook wordt de militaire aanwezigheid in het gebied met een vijfde verhoogd tot 10.000. Dat melden internationale persbureaus vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Waar Japan doorgaans nooit andere landen noemt die het als een dreiging beschouwt, is dat dit keer anders. Bronnen in regerings- en defensiekringen zeggen expliciet dat de plannen een reactie zijn op de toegenomen Chinese militaire aanwezigheid in de Oostchinese-Zee en de Pacific.

 

Doelwit

De eenheden worden gestationneerd op een keten van 200 eilanden die vanaf de Japanse hoofdeilanden een kwartcirkel van 1.400 kilometer vormen tot vlakbij Taiwan. Dit gebied vormt de doorgang voor Chinees scheep- en luchtvaartverkeer vanuit de Oostchinese-Zee tot de Grote Oceaan.

De Chinese marine en luchtmacht maakt regelmatig gebruik van deze route. De afstand tussen de eilanden is zo groot, dat je er kunt passeren zonder de Japanse territoriale wateren te schenden. De anti-schip en luchtdoelraketten hebben echter een bereik van 180 kilometer. In geval van crisis verandert ieder schip of vliegtuig dat hier passeert in een potentieel doelwit.

 

Omsingeling

China heeft nog niet officieel gereageerd op de plannen. Het zal ze als een bevestiging zien van een toenemende Japanse militarisering en assertiviteit. Bij Chinese leiders heerst van oudsher wantrouwen tegenover Japan vanwege het oorlogsverleden.

Ook beschuldigt Beijing de Verenigde Staten en zijn bondgenoten ervan de opkomst van China tegen te werken. Een omsingeling van de Oost- en Zuidchinese-Zee wordt gezien als een bedreiging voor zowel het handelsverkeer als het Volksbevrijdingsleger. Er zijn echter geen internationale regels die een land verbieden op zijn eigen grondgebied defensieinstallaties te bouwen.

vrijdag 18 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinees protest tegen wapenleverantie VS aan Taiwan
Ook Australiƫ tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee
Japan stuurt jagers af op Chinese oefening

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder