economie cultuur politiek RSS

Voorwaardelijke celstraf voor Pu Zhiqiang

De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang is dinsdag veroordeeld wegens het veroorzaken van problemen en verspreiden van etnische haat. Hoewel hij niet meer de cel in hoeft, is zijn loopbaan als advocaat met deze veroordeling voorbij.

Een rechtbank in Beijing heeft Pu dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Hij kreeg die straf opgelegd naar aanleiding van zeven berichten die hij op sociale media had geplaatst over Chinese partijleden en het regeringsbeleid in de onrustige regio Xinjiang.

Chinese media spreken van een mild vonnis, dat te danken zou zijn aan Pu's erkenning van de tenlaste gelegde feiten en de excuses die hij had aangeboden. Pu heeft echter ook altijd gezegd dat de inhoud van de zeven berichten geen overtreding van de Chinese wet vormen. Critici spreken van een politiek gemotiveerd proces.

 

Tot zwijgen gebracht

Pu zat negentien maanden vast in afwachting van het proces. Dinsdagmiddag werd hij naar een onbekende lokatie gebracht waar hij tien dagen onder huisarrest is geplaatst. Daar kan hij voor het eerst in ruim anderhalf jaar zijn vrouw ontmoeten. Na die periode kan hij naar huis gaan.

Het vonnis mag dan mild zijn, effectief wordt hij evengoed tot zwijgen gebracht. De voorwaardelijke straf blijft boven zijn hoofd hangen; als hij opnieuw in de problemen komt moet hij alsnog de cel in. Bovendien zal de advocatenvereniging hem schrappen als advocaat, nu hij veroordeeld is.

 

Prominente advocaat

De 50-jarige Pu werd in mei vorig jaar gearresteerd nadat hij een informele bijeenkomst had bijgewoond waarin de Tiananmenopstand werd herdacht. Pu demonstreerde als student zelf in 1989. Daarna werd hij een bekende advocaat die onder meer Ai Weiwei en enkele leden van de Beweging van Nieuwe Burgers verdedigde.

Lees op de site van Quartz de tekst van de zeven Weibo-berichten die hem deze veroordeling opleverden.

dinsdag 22 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Onrustige start proces Pu Zhiqiang
Zoon van gearresteerde advocate verdwenen in Birma
Arrestatiegolf onder Chinese advocaten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder