economie cultuur politiek RSS

'Chinese overloper bracht nucleaire codes naar VS'

Media in Hong Kong melden dat een Chinese zakenman die naar de VS is uitgeweken over zeer gevoelige staatsgeheime informatie beschikt. Als de verhalen kloppen zou het om de ernstigste zaak van landverraad gaan uit de geschiedenis van de Volksrepubliek. 

Twee tijdschriften in Hong Kong, Qianshao en Chengming, melden deze week dat de Chinese overheid ervan uitgaat dat Ling Wancheng op zijn vlucht naar de Verenigde Staten 2.700 staatsgeheime documenten 'als levensverzekering' heeft meegenomen. Het zou gaan om documenten over de beveiliging van het regeringscentrum Zhongnanhai, de manier waarop de crisiscommunicatie tussen de politieke leiding en de legertop is beveiligd en de lanceerprocedures van het 2de Artilleriekorps, die over China's atoomwapens beschikt.

Beide bladen baseren zich op de tekst van een vertrouwelijke rede voor de top van de communistische partij. Daarin zou staan dat Chinese veiligheidsdiensten ervan uitgaan dat Ling door Amerika asiel wordt verleend in ruil voor de geheime informatie.

 

Zoektocht

Ling leidde enige tijd staatspersbureau Xinhua voordat hij in zaken ging. Hij is de broer van Ling Jihua, die tot 2012 een sleutelpositie bekleedde in de ambtelijke top en de rechterhand was van de vorige president Hu Jintao. Toen Ling Jihua vorig jaar van corruptie werd beschuldigd, nam zijn broer de benen naar de VS.

Dat de Chinezen druk naar hem op zoek zijn, bleek deze zomer al. De ex-man van Lings huidige vrouw beklaagde zich tegenover de Wall Street Journal dat hij in Texas meerdere malen onder druk was gezet door twee mannen die zeiden voor de Chinese overheid te werken. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft China in augustus gewaarschuwd dat het geen agenten op hun grondgebied kan laten werken.

 

Uitlevering

Ling Wancheng is al sinds oktober 2014 spoorloos verdwenen. Amerikaanse media denken dat hij zich nog steeds in de VS bevindt, mogelijk in een safe house van de veiligheidsdiensten.

Het is zeer wel mogelijk dat Ling via zijn broer over zeer gevoelige informatie beschikt. Als dat het geval is zal hij die troefkaart zeker gebruiken om asiel aan te vragen. De VS hebben geen uitleveringsverdrag met China, maar sinds september heeft Amerika een aantal Chinese verdachten van corruptie aan de Volksrepubliek overgedragen.

dinsdag 29 december 2015

Gerelateerde personen:

Hu Jintao

Gerelateerde onderwerpen:

Corruptieonderzoek naar vertrouweling ex-president
'Chinese vossenjacht op Amerikaanse bodem'
VS leveren opnieuw corruptieverdachte aan China uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder