economie cultuur politiek RSS

Schipbreuk riviercruiser veroorzaakt door slecht weer

Uitzonderlijke weersomstandigheden zijn de oorzaak van een scheepsramp waarbij in juni 442 opvarenden om het leven kwamen. Het onderzoeksrapport is kritisch over de manier waarop de bemanning heeft gehandeld.

Chinese staatsmedia leggen de nadruk op het extreme weer waar de Dongfangzhixing, de Ster van het Oosten, op 1 juni op de Yangtze-rivier terecht kwam. Volgens het onderzoeksrapport dat woensdag werd gepresenteerd, hebben een combinatie van extreme regenval en valwinden met orkaankracht van 12 tot 13 beaufort het schip doen kapseizen, waarna het binnen een minuut zonk.

Volgens de onderzoekers was het schip niet opgewassen tegen het natuurgeweld, ook al voldeed het aan alle wettelijke eisen en heeft de kapitein maatregelen genomen om het schip te stabiliseren. De Dongfangzhixing was niet overladen en er waren genoeg reddingsmiddelen aan boord.

 

Vervolging

Verder in het rapport worden kritische noten gekraakt. De kapitein en eerste officier beschikten volgens de onderzoekers over onvoldoende kennis van de risico's van extreem weer. Toen hun schip in de problemen kwam, hebben zij nagelaten een noodsignaal uit te zenden, de passagiers te waarschuwen en een evacuatie te organiseren.

De rapporteurs adviseren de kapitein zijn bevoegdheid te ontnemen en te onderzoeken of hij wegens nalatigheid kan worden vervolgd. De eerste officier is bij de scheepsramp om het leven gekomen. Bovendien adviseren zij zeven medewerkers van de rederij en 36 ambtenaren te straffen voor grotere en kleinere overtredingen bij het toezien op de veiligheid.

woensdag 30 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Bergingsoperatie gezonken riviercruiser afgerond

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder