economie cultuur politiek RSS

China erkent bouw tweede vliegdekschip

Het Chinese ministerie van defensie heeft donderdag toegegeven dat een tweede vliegdekschip op stapel ligt. Geruchten over de bouw doen echter al meer dan een jaar de ronde.

Op de laatste dag van het kalenderjaar maakte China bekend dat op een scheepswerf in de havenstad Dalian wordt gebouwd aan een broertje voor de Liaoning (foto). Volgens een defensiewoordvoerder gaat het om een schip dat volledig in China is ontwikkeld.

Toch zal het nieuwe vlaggenschip veel op Liaoning lijken, die van een Russische tekentafel komt en in Oekraïne is gebouwd. Het wordt een conventioneel aangedreven schip met een ski jump, een soort schans waardoor vliegtuigen ondanks een korte aanloop hoogte kunnen winnen. Op het vliegdekschip worden J-15 straaljagers en 'andere toestellen' gestationeerd.

 

Geruchten

Met 50.000 ton waterverplaatsing wordt het schip zeker niet klein. Groter dan de Franse Charles de Gaulle (40.600 ton) en de Britse Ark Royal (22.000 ton). Maar aanmerkelijk kleiner dan de atoomaangedreven Amerikaanse supervliegdekschepen als de USS George H.W. Bush (104.000 ton).

Het is geen verrassing dat China een tweede vliegdekschip bouwt. Al twee keer werd de bouw verraden door overenthousiaste lokale bestuurders. Rond de scheepswerf is -tot verbijstering van omwonenden- een 22 meter hoge muur gebouwd.

 

Drie

Militaire analisten denken dat spoedig ook de bouw van een derde Chinees vliegdekschip wordt aangekondigd. China's strijdkrachten zullen tegelijkertijd in de Oost- en Zuidchinese-Zee actief willen zijn. Daarvoor zijn tenminste twee, maar idealiter drie vliegdekschepen voor nodig.

In januari 2014 sprak de partijsecretaris van de provincie Liaoning zijn mond voorbij, toen hij zei dat de werf in Dalian de opdracht had verworven voor de bouw van in totaal drie nieuwe vliegdekschepen die in de periode tot 2020 moeten worden opgeleverd.

donderdag 31 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Geef nou maar toe: tweede vliegdekschip op stapel
China bouwt tweede vliegdekschip
Japan versterkt defensie op zuidelijke eilandenring

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder