economie cultuur politiek RSS

China ambieert actieve rol op wereldtoneel

De Chinese regering zal zich het komende jaar actief bemoeien met de problemen van de wereld. Dat zei president Xi Jinping donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

China ziet voor zichzelf een actieve rol in de diplomatie en vredesbewaking en zal zich niet afzijdig houden van internationale problemen. Daarmee lijkt de Volksrepubliek een plek op het wereldtoneel in te nemen die bij de status van economische grootmacht past.

"De wereld is te groot en zijn uitdagingen te talrijk om verder te gaan zonder de stem van China te horen, zonder oplossingen vanuit China te delen en zonder China's betrokkenheid te kunnen. Tegen de mensen die lijden onder ontberingen en oorlog spreken wij niet alleen onze sympathie en solidariteit uit, maar zullen ook actie ondernemen om hen te helpen. China zal zoals altijd de wereld omarmen en zijn hulp aanbieden aan mensen in nood. De cirkel van onze vrienden zal groeien", aldus Xi.

 

Successen

De president sprak op de laatste dag van het kalenderjaar de Chinese bevolking toe in een rechtstreeks uitgezonden televisietoespraak van 7,5 minuten. In het eerste deel blikte hij terug op het afgelopen jaar. Hij somde successen op, zoals het behalen van economische doelstellingen, het binnenhalen van de Olympische winterspelen in 2022 en de Nobelprijs voor Tu Youyou. "Dit laat zien dat met vastberaden volharding dromen waar kunnen worden", zei Xi.

Naast successen, noemde hij ook expliciet de drie grote rampen die China in het jaar 2015 troffen: de scheepsramp op de Yangtze, de dodelijke explosies in Tianjin en de aardverschuiving in Shenzhen. Hij beloofde inspanningen van de overheid om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen.

 

Beslissende fase

Het nieuwe jaar wordt een 'beslissende fase' in het streven van China een ontwikkeld land te worden met een gemiddeld welvarende bevolking. De president noemde armoedebestrijding een persoonlijke morele en emotionele verplichting.

Om die doelstellingen te bereiken zijn verdergaande economische hervormingen noodzakelijk alsmede de inzet en het harde werk van alle Chinese burgers. "Geluk komt niet uit de lucht vallen", waarschuwde Xi.

 

Werkkamer

Televisietoespraken van de Chinese leiders zijn zeldzaam. Daarom wordt niet alleen gekeken naar de inhoud van de rede. Xi (zwart pak, rode das) zat net als voorgaande jaren achter zijn bureau in zijn werkkamer in het regeringscentrum Zhongnanhai. Er staat nog steeds geen computer op zijn keurig geordende bureau; wel drie telefoons (twee rode, een witte). Een paar dossiers en een klein stapeltje boeken maakte het tableau compleet.

In de boekenkast achter hem stonden enkele nieuwe foto's uit Xi's privéleven opgesteld. Oplettende kijkers zagen vijf foto's van Xi op werkbezoek bij boeren, een foto van hem terwijl hij afgelopen jaar de algemene vergadering van de Verenigde Naties toesprak en een foto van de V-Day parade. Tussen de boeken opvallend genoeg ook het boek dat Henry Kissinger in 2015 over geopolitiek schreef.

 

Man achter bureau

Anders dan voorgaande jaren werd met meerdere camera's gewerkt. Er was voor het eerst ook een camera op een kraan, wat iets meer dynamiek gaf aan de statische setting. De cameravoering was echter warrig; er werd vooral gebruik gemaakt van verschillende camerastandpunten om te kunnen monteren. Toen de president aan het einde van zijn toespraak kwam zoomde de camera uit in plaats van in.

vrijdag 1 januari 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Xi: 'orde noodzakelijk voor vrijheid op internet'
Typefout: persbureau meldt aftreden Xi Jinping
Xi: '2014 was onvergetelijk jaar'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder