economie cultuur politiek RSS

Vliegen zonder brevet: drone voor personenvervoer

Op de consumentenelectronicabeurs in Las Vegas heeft Ehang de eerste drone voor passagiersvervoer gepresenteerd. De Ehang 184 wordt van afstand bestuurd.

Waarom niet? Ehang in Guangzhou heeft een drone ontwikkeld waarmee een passagier kan worden vervoerd. Het toestel is uitgevoerd met vier armen met ieder twee rotoren. Daarmee kan het 23 minuten vliegen op een hoogte van 300 tot 500 meter met een snelheid van 100 kilometer per uur. De maximum last (passagier en bagage) is 100 kilo. Het kost twee uur om de batterijen op te laden.

Een vliegbrevet is niet nodig; de Ehang 184 wordt vanuit een centraal vluchtcentrum in Guangzhou bestuurd. Hier wordt een vluchtplan aan de hand van GPS-coördinaten in de computer ingevoerd en wordt de vlucht gecontroleerd. De passagier drukt simpelweg op een tablet op een knop vertrekken. Ook moet hij de landing autoriseren, omdat hij als enige de landingsplaats overziet. In geval van slecht weer kan het vluchtcentrum een vertrekcommando overrulen.

 

Met de drone naar het werk

Volgens Ehang komt zijn passagiersdrone dit jaar al op de markt. De Ehang 184 gaat 200.000 tot 300.000 dollar kosten. Ehang ziet vooralsnog toepassingen in de toeristische sector. Ook kan de drone gebruikt worden om een dokter in afgelegen gebied af te zetten.

Op termijn is er mogelijk een markt voor forenzen. Als de rotorarmen worden ingeklapt, past het apparaat op een normale parkeerplaats. Ehang geeft echter wel aan dat deze ontwikkeling zo nieuw is, dat er nog geen wetgeving is. Naar eigen zeggen zijn alle essentiële systemen dubbel uitgevoerd. Zelfs als een aantal rotoren bijvoorbeeld door een vogelbotsing uitvallen, kan de Ehang 184 een gecontroleerde noodlanding maken. Volgens Ehang zijn er al meer dan honderd testvluchten succesvol uitgevoerd.

 

Bekijk hier de promotievideo van Ehang.

donderdag 7 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Webwinkel gaat bezorgdrones inzetten
China ontwikkelt anti-smog drone
Testvlucht met 'onzichtbare' drone

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder