economie cultuur politiek RSS

Beijing gaat kleine, vervuilende bedrijven sluiten

De stad Beijing wil dat de komende twee jaar duizenden kleine, maar vervuilende ondernemingen de poorten sluiten. Volgens het stadsbestuur worden inspanningen de luchtkwaliteit te verbeteren door kleine ondernemers teniet gedaan.

Restaurants, hotels, badhuizen en garagebedrijven in de stad krijgen controleurs van de stad Beijing op hun dak. Het gemeentebestuur van Beijing heeft verordonneerd dat in de komende twaalf maanden 2.500 relatief vervuilende bedrijven moeten verdwijnen in vier stadsdelen. In 2017 volgt een volgende ronde saneringen in de overige stadsdelen.

De stad heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in het verplaatsen van vervuilende industrie. Ook is er een omvangrijk programma opgezet om in de periode tot 2020 de centrale verwarming van appartementencomplexen te laten overschakelen van kolen op gas. Nu is het midden- en kleinbedrijf aan de beurt.

 

Code rood

De afgelopen weken is Beijing getroffen door zeer ernstige luchtvervuiling. Begin december werd voor het eerst sinds de invoering van een alarmeringssysteem code rood afgekondigd. Midden december gebeurde dat opnieuw. Het voedt de twijfels bij de burgers van Beijing of alle milieumaatregelen wel voldoende zijn.

Eerder richtte het stadsbestuur zijn pijlen op de talrijke straatbarbeques in de hoofdstad. Elders in China kregen ook boeren die stro verbrandden de schuld van de smog. Waarschijnlijk ontstaat komende weken nu Chinees Nieuwjaar nadert opnieuw discussie over vuurwerk. De meeste Chinezen halen daar hun schouders over op: straatbarbecues, boeren die afval verbranden en vuurwerk zijn er al eeuwenlang. De smog niet.

zaterdag 9 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Smog hindert luchtverkeer Beijing
Opnieuw code rood voor luchtvervuiling Beijing
China wil uitstoot kolencentrales 60 procent omlaag

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder