economie cultuur politiek RSS

Dierenbeschermers krijgen rekening gepresenteerd

Dierenbeschermers krijgen rekening gepresenteerd

Goedbedoelende dierenbeschermers die twee jaar geleden 500 honden redden van de slacht, moeten van de rechter 400.000 yuan (48.000 euro) betalen.

Vrijwilligers van een Chinese dierenbeschermingsorganisatie konden het niet aanzien. Op 15 april 2011 zagen zij op de snelweg van Beijing naar Harbin een met honden volgepakte vrachtwagen rijden. Ze brachten de vrachtwagen tot stoppen en namen de 500 honden onder hun hoede. In hun kennel werden de dieren in afwachting van particuliere adoptie door dierenartsen gecontroleerd en waar nodig behandeld.

De actie leidde tot veel steunbetuigingen op het Chinese internet. Maar de tevredenheid van de vrijwilligers sloeg om in paniek toen tien dierenartsen een rekening stuurden van in totaal 500.000 yuan (60.000 euro). De vrijwilligersorganisatie is geheel afhankelijk van donaties.

 

Dierenbeschermers afgeblaft

Toen de rekeningen onbetaald bleven, stapten de dierenartsen in mei 2013 naar de rechter. Zij zijn door de rechtbank in Beijing grotendeels in het gelijk gesteld. De vrijwilligers hebben geen idee hoe ze het geld moeten ophoesten.

Ze hebben hun hoop gevestigd op de Chinese internetprovider Tencent. Sun Zhonghuai, adjunct-directeur van het bedrijf, behoorde tot de internetgebruikers die hun steun betuigden aan de dierenbeschermers. Sun schreef dat Tencent de kosten van de actie zou vergoeden. Maar het bedrijf liet niets meer van zich horen. Volgens de rechter heeft Tencent geen juridische verplichting om te betalen. Maar de dierenbeschermers rekenen er op dat Tencent alsnog over de brug komt.

donderdag 11 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing moet wennen aan eenhondpolitiek
Kritiek op hondenvlees-festival

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder