economie cultuur politiek RSS

Xi bezoekt onrustig Midden-Oosten

De Chinese president Xi Jinping is dinsdag in Saoedi-Arabië aangekomen. Het is zijn eerste stop van een vijfdaags bezoek aan het Midden-Oosten die hem ook naar Egypte en Iran zal brengen.

Handelsbelangen, China's Gordel en Weg-initiatief en stabiliteit in het Midden-Oosten. Dat zijn de belangrijkste agendapunten van Xi's bezoek aan Saoedi-Arabië, Egypte en Iran. Tijdens zijn bezoek aan Caïro zal Xi ook de leiders van de Arabische Liga toespreken.

In Riyaad werd de Chinese president door de Saoedische koning Salman ontvangen. China is grootafnemer van Saoedische aardolie. Andersom hoopt China op opdrachten voor de aanleg van infrastructuur en twee kerncentrales.

 

Sneltreindiplomatie

Olie staat ook later deze week op de agenda in Teheran. Xi is de eerste wereldleider die Iran bezoekt nadat het atoomakkoord de opheffing van internationale handelsbeperkingen mogelijk maakt. Chinese bedrijven zijn al heel actief in Iran, maar willen hun voorsprong behouden nu westerse bedrijven terugkeren.

Vanwege zijn geografische ligging is Iran van groot belang voor China's Gordel en Weg-initiatief. Xi zal tijdens zijn bezoek aandringen op investeringen in de infrastructuur. Op de tekentafel ligt een plan voor een hogesnelheidstrein die Teheran via Turkmenistan en Oezbekistan in Urumqi aansluit op het Chinese hogesnelheidsnetwerk.

 

Koelbloedigheid

Xi zal op alle stops aandringen op rust en stabiliteit in het Midden-Oosten en een gezamenlijke strijd tegen terrorisme. China hoopt dat Riyaad en Teheran hun gewicht in de strijd willen gooien om een eind aan het geweld in Syrië te maken. De Chinese leiders denken dat vrede in Syrië noodzakelijk is om IS op de knieën te krijgen.

Hoewel Xi's reis allang gepland is (een bezoek aan Saoedi-Arabië werd eerder uitgesteld), komt die op een moment dat de spanningen tussen Riyaad en Teheran hoog oplopen. China waakt ervoor om partij te kiezen en zal in beide hoofdsteden aandringen op koelbloedigheid. Naarmate de invloed van westerse landen in het Midden-Oosten afneemt, toont China een toenemende diplomatieke actviteit in de regio en probeert te bemiddelen bij verschillende conflicten.

dinsdag 19 januari 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

AIIB van start; China zal niet zelf lenen
China belooft gerechtigheid na dood IS-gijzelaar
China bouwt aan relaties met niet-westerse landen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder