economie cultuur politiek RSS

Stop smog, brandt korte wierookstaafjes

Ook tempelbezoekers moeten hun bijdrage leveren aan het bestrijden van luchtvervuiling. Deze week vergadert het lokale parlement van de stad Beijing over smogproblematiek.

Korte wierookstokjes zijn het nieuwe wapen in de strijd tegen de verstikkende smog in de Chinese hoofdstad. Staatspersbureau Xinhua schrijft zondag met instemming over de bekende Yonghe-tempel, ook wel bekend als de Lamatempel, in Beijing.

De tempel deelt aan bezoekers gratis wierookstaafjes uit die aanmerkelijk korter zijn dan het reguliere formaat. Bovendien bevat de 'milieuvriendelijke' wierook alleen natuurlijke ingrediënten en geen chemische bestanddelen.

 

Luchtkwaliteit

Deze week komt het lokale Volkscongres en de politieke adviesraad bijeen voor gezamenlijke vergaderingen. De luchtvervuiling is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Zo zullen voorstellen worden besproken om schoolklassen standaard met een luchtfilter uit te rusten, de zomervakantie in te korten ten gunste van vrije dagen in de winter als de smog ernstiger is vanwege de kolenkachels en een beperking van het autoverkeer in het stookseizoen.

De Chinese autoriteiten willen benadrukken dat smogbestrijding niet alleen een kwestie is van overheidsmaatregelen, maar dat burgers zelf ook een bijdrage kunnen leveren. Eerder werden al barbecues aangepakt en rond Chinees Nieuwjaar zal de discussie over vuurwerk weer oplaaien. De stad Beijing heeft 16,5 miljard yuan (2,5 miljard euro) gereserveerd om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van ultrafijnstof dit jaar met vijf procent te reduceren.

zondag 24 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing gaat kleine, vervuilende bedrijven sluiten
Opnieuw code rood voor luchtvervuiling Beijing
Beijing vernietigt 500 barbecues

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder