economie cultuur politiek RSS

Talpa in juridisch mijnenveld met The Voice of China

Het Nederlandse productiebedrijf Talpa Media en de grote commerciële televisiezender Star liggen op ramkoers over uitzendrechten in China. Talpa kondigde vandaag een megadeal met Zhejiang Tangde aan, maar volgens Star kan Talpa die rechten niet zomaar overdragen.

Talpa meldt vrijdag dat het de uitzendrechten voor de Chinese markt van The Voice overdraagt aan Zhejiang Tangde (Talent International) voor 60 miljoen dollar. Voor dat bedrag mag het bedrijf, waarvan de actrices Zhao Wei en Fan Bingbing grootaandeelhouders zijn, vier seizoenen lang de in China zeer populaire talentenjacht op het scherm brengen. Beide bedrijven richten bovendien een joint venture op die tientallen nieuwe programmaformats voor China gaat ontwikkelen. Talpa schat de potentiële inkomsten uit die samenwerking op 50 miljoen dollar.

Maar terwijl de champagnekurken knalden bij Talpa, gingen ook bij advocatenkantoren in Shanghai en Hong Kong de vlag uit. Want Talpa's oude kameraden van Star zijn niet van plan zich neer te leggen bij het verlies van de kip met de gouden eieren.

 

Juridisch conflict

Star is al volop bezig met de voorbereidingen voor een nieuw seizoen uitzendingen van The Voice of China. Sinds november zijn er audtitierondes door het hele land en in buitenlandse steden met een grote Chinese gemeenschap. Adverteerders hebben te horen gekregen dat de show voor juli in het programmaschema van Star is opgenomen.

Talpa noemt die activiteiten onwettig. Volgens het productiebedrijf van John de Mol is het contract met Star op 8 januari verlopen en staat het Talpa vrij nieuwe partners te zoeken. Star ontkent dat: volgens het mediabedrijf heeft Talpa de Chinese regels over het ontbinden van contracten overtreden door Star niet de mogelijkheid te bieden een nieuw bod op de rechten van de The Voice uit te brengen. Als of dat allemaal nog niet genoeg is, maakte Stars productiehuis Canxing bekend dat zij menen over de rechten op de Chinese naam van The Voice of China te beschikken.

 

Gelijk krijgen

Daarmee heeft Talpa zich in een juridisch wespennest gestoken. Los van de vraag wie formeel gelijk heeft, je gelijk halen in een land als China is een heel andere vraag.

Bovendien is Star een geduchte opponent: het bedrijf exploiteert tientallen zenders in heel Azië die samen 300 miljoen kijkers bereiken. Stars moedermaatschappij is de kapitaalkrachtige investeringsmaatschappij China Media Capital, die bovendien over zeer innige contacten met de politieke top in China beschikt.

vrijdag 29 januari 2016

Gerelateerde personen:

Fan Bingbing

Gerelateerde onderwerpen:

Wanda neemt meerderheidsbelang in filmstudio VS
Alibaba koopt krantenconcern Hong Kong
Een 45-delige tv-serie die (niet) over Xi Jinping gaat

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder