economie cultuur politiek RSS

Onoordeelkundige opslag veroorzaakte Tianjin-ramp

Zelfontbranding van een partij schietkatoen temidden van een veel grotere partij gevaarlijke stoffen dan was toegestaan is de oorzaak van de ramp die in augustus een deel van de haven van Tianjin in as legde. Dat blijkt uit het eindrapport naar de ramp die aan 173 personen het leven kostte.

Onderzoekers denken dat een spontane zelfontbranding in een container met nitrocellulose (schietkatoen) het begin van een keten gebeurtenissen is geweest die hebben geleid tot de grootste industriële ramp in de geschiedenis van de Volksrepubliek. De partij kon ontbranden omdat stabiliserende vloeistoffen in het schietkatoen die normaal gesproken ontbranding moeten voorkomen door het warme weer waren verdampt.

Dat de brand in één container volkomen uit de hand liep, is te wijten aan het feit dat op de Ruihai haventerminal veel meer gevaarlijke stoffen waren opgeslagen dan was toegestaan. Het rapport, dat vrijdag vlak voor de vakantie werd gepubliceerd, spreekt over 11.300 ton aan illegaal opgeslagen gevaarlijke stoffen. Toen de uitbreidende brand een partij van 800 ton van het explosieve ammoniumnitraat bereikte, leidde dat tot twee zeer krachtige explosies.

 

Schuldvraag

Het rapport wijst 123 personen aan die mede-schuld dragen aan de ramp. Het gaat allereerst om leidinggevenden van Ruihai Logistics, maar daarnaast ook om ambtenaren van verschillende overheidsdiensten die ten onrechte vergunningen hebben verleend en onvoldoende toezicht hebben gehouden.

Bij de ramp kwamen 173 personen om het leven en raakten 798 personen gewond. In totaal zijn 304 gebouwen, 12.428 voertuigen en 7.533 containers en hun inhoud door de brand beschadigd. De economische schade wordt op 6,87 miljard yuan (1,03 miljard euro) geschat. Een deel van het rampgebied is nog steeds ernstig vervuild.

 

Rol van brandweer

Het onderzoeksteam wijdt een apart hoofdstuk aan de rol van de brandweer. De onderzoekers sluiten uit dat de spuitgasten onbedoeld de situatie hebben verergerd, door het blussen van containers met gevaarlijke stoffen die op water reageren, zoals calciumcarbide.

Brandweerlieden van de stad en particuliere brandbestrijders van de havendienst die op een melding van een containerbrand waren afgekomen, zeiden dat het vuur alleen maar verder oplaaide toen ze begonnen met blussen. Bij de explosies kwamen meer dan honderd brandweerlieden om het leven.

vrijdag 5 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Dodental Tianjin-ramp definitief vastgesteld
Meer dan twintig verdachten na Tianjin-ramp
Experts waarschuwden voor gevaar chemische sector

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder