economie cultuur politiek RSS

Kunst Tibet afgedekt na klacht ambassade China

Kunst Tibet afgedekt na klacht ambassade China

Organisatoren van een tentoonstelling in Bangladesh hebben besloten een installatie van Tibetaanse kunstenaars met lakens af te dekken. De Chinese ambassadeur ontstak zaterdag in woede toen hij het kunstwerk zag en dreigde met maatregelen.

De Dhaka Art Summit heeft dit weekeinde de installatie Last Words,  bestaande uit vijf afscheidsbrieven van Tibetaanse monniken die door zelfverbranding om het leven zijn gekomen, met witte lakens afgedekt. Dat gebeurde nadat zaterdag de Chinese ambassadeur in Bangladesh, Ma Mingqiang, de tentoonstelling had bezocht en in grote woede was ontstoken toen hij de brieven las.

De organisatie ontving een e-mail van de ambassade met de boodschap dat hij de kunstuiting 'beledigend voor het Chinese volk' beschouwde. De ambassadeur eiste dat de brieven werden verwijderd, anders zouden de organisatoren 'ernstige consequenties' ervaren.

 

Oproep

In overleg met de kunstenaars, de naar India uitgeweken Tibetaan Tenzing Sonam en zijn Indiaase vrouw Ritu Sarin, is besloten de brieven voor de duur van het kunstevenement met lakens af te dekken.  De brieven zijn in het Tibetaans geschreven en voorzien van een Engelse vertaling. Ze bevatten oproepen tot meer culturele en godsdienstvrijheid voor Tibetanen en in enkele gavallen ook een onafhankelijk Tibet, de terugkeer van de Dalai Lama en de vrijlating van de Panchen Lama.

De regering van Bangladesh heeft goede relaties met China. De Chinese overheid financiert een groot aantal infrastructurele bouwprojecten in het land. In 2009 sloot de regering in Dhaka na klachten van de Chinese ambassade een tentoonstelling waar foto's waren te zien over het dagelijks leven in Tibet.

maandag 8 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Tibetprotest bij kandidatuur China voor winterspelen
Twitter verwijdert nepaccounts over Tibet
'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder