economie cultuur politiek RSS

Nieuwe jaar begint met rellen in Hong Kong

De eerste dag van het Chinees Nieuwjaar is ontsierd door ernstige ongeregeldheden in Hong Kong. Honderden relschoppers gingen de straat op, nadat de politie een actie tegen illegale verkopers had ingezet.

Maandagavond kwam de politie in actie tegen illegale straatverkopers in de drukke winkel- en uitgaanswijk Mong Kok. Ieder jaar maken zij van de vakantiedrukte gebruik om spulletjes en etenswaren zoals visballetjes aan de man te brengen. Maar tot woede van de verkopers werden zij van de straat verjaagd.

Ze kregen onverwacht hulp van honderden burgers die elkaar via sociale media informeerden over de fishball revolution. In de nacht werd de situatie grimmig toen relschoppers afval in brand staken en met afvalbakken begonnen te gooien. Oproerpolitie probeerde met de wapenstok en pepperspray de orde te herstellen. Toen de stoeptegels uit de grond werden gehaald om de politie te bekogelen, raakten enkele agenten zo in het nauw dat ze hun pistool trokken. In tenminste twee gevallen werden waarschuwingsschoten in de lucht afgevuurd.

 

Sluimerende onvrede

In de loop van de nacht keerde de rust terug en vroeg Hong Kong zich af waarom een politieactie tegen straathandel zo uit de hand kon lopen. Enkele demonstranten zeiden dat de politieactie een poging was de cultuur van de stad aan te tasten. De politie van Hong Kong meldde dinsdag-ochtend dat er 94 gewonden zijn, onder wie 48 agenten. Er zijn 54 personen gearresteerd.

Het waren de ernstigste ongeregeldheden sinds de Paraplu-opstand in het najaar van 2014, die grotendeels geweldloos verliep, maar ook enkele momenten kende dat geweld ontvlamde. Hoewel het sindsdien rustig in de stad is geweest, is de onvrede bij veel burgers niet verdwenen. Zij maken zich zorgen over de groeiende invloed van China op het dagelijks leven in Hong Kong en hebben het gevoel dat hun wettelijke burgerrechten onder druk staan. De detentie van vijf uitgevers door Chinese autoriteiten hebben die onrust de afgelopen weken gevoed.

 

Zorgen

Het stadsbestuur en de pro-democratiebeweging keuren het geweld af. Maar wat zorgen baart is dat een betrekkelijke kleine aanleiding in korte tijd veel mensen mobiliseert die zich aan geweld te buiten gaan. De pro-democratiebeweging is bang dat de rellen worden aangegrepen door het stadsbestuur en de politie om repressieve maatregelen te rechtvaardigen.

dinsdag 9 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China geeft toe dat het uitgevers vasthoudt
Alibaba koopt krantenconcern Hong Kong
Het grote verhaal in China: Hong Kong (I)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder