economie cultuur politiek RSS

Serie over homoseksuelen voortijdig geschrapt

De laatste afleveringen van een dramaserie over het leven van vier homoseksuele scholieren zullen in China niet te zien zijn. Chinese censors zouden een streep door openbaarmaking hebben gezet.

Na twaalf afleveringen komt er een voortijdig einde aan Verslaving. Producent Huace Group meldt op zijn Weibo-account dat de laatste drie afleveringen alleen via YouTube zijn te bekijken; deze videodienst wordt in China geblokkeerd.

Huace Group en de internetportals waar de serie was te zien geven geen commentaar waarom de Chinese internetgebruikers de laatste delen moeten missen. Maar diverse internationale media melden dat het staatsbureau voor pers, film, radio en tv stopzetting heeft verordonneerd.

 

Trouwe schare fans

Verslaving gaat over het leven van vier homoseksuele jongens op een middelbare school. De serie is geschreven door Chai Ji Da, die eerder tekende voor het webdrama Ni Xi. Sinds de eerste aflevering in januari online is gezet, zijn de afleveringen ruim tien miljoen keer bekeken.

Hoewel het bereik niet is te vergelijken met programma's die op de nationale tv-zenders worden uitgezonden, wist Verslaving toch in korte tijd een schare trouwe fans aan zich te binden. De hoofdrolspelers groeiden uit tot culthelden; een webinterview met hen werd twee miljoen keer bekeken. Volgers betalen grif om bij een meet & greet te zijn. Volgens de producent was de serie niet alleen populair bij jonge homoseksuelen, maar keken ook veel jonge meiden. Jonge Chinese vrouwen lijken erg geïnteresseerd in de wereld van mannelijke homoseksualiteit en het is daarom een thema dat vaker in films en series terugkomt.

 

Homo-propaganda

Het is niet voor het eerst dat programma's rond het thema homoseksualiteit worden verboden. De online talkshow U can U Bibi moest vorig jaar zomer al naar een paar afleveringen worden gestopt. Vorige maand sneuvelde de romcom Go Princess Go. En de documentaire Mama Rainbow is nog altijd niet te zien, ondanks dat de maker Fan Popo in december voor de rechter succesvol het recht op openbaring afdwong nadat eerder het staatsbureau voor pers, film, radio en tv uitzending had verboden.

Het censuurbureau ziet toe op Chinese normen en waarden in de media. Blijkbaar rekent de toezichthouder het ook tot zijn taak programma's met en over homo's te blokkeren, omdat deze in hun ogen homoseksualiteit propageren. Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China. 

woensdag 24 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Studente daagt overheid wegens homodiscriminatie
Reclamecampagne Alibaba gericht op homoseksuelen
Wereldomroep werkt samen met Chinese homo-app

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder