economie cultuur politiek RSS

Meer miljardairs in Beijing dan in New York

Meer miljardairs in Beijing dan in New York

Nergens ter wereld groeit het aantal miljardairs zo snel als in China, meldt Hurun Report. Er zijn er nu 568, waarvan er honderd in Beijing wonen.

De hoofdstad van de communistische Volksrepubliek is ook de wereldwijde hoofdstad van het kapitalisme geworden. Volgens het financiële tijdschrift Hurun Report wonen in Beijing honderd rijken die gerekend in dollars een miljard of meer bezitten.

Als peildatum heeft Hurun Report 15 januari genomen; ruim nadat de Chinese aandelenbeurzen een vrije val maakten. Had Hurun een half jaar geleden de welvaart van China's rijken gemeten, dan had Beijing zelfs 150 miljardairs gehad.

 

Beursintroducties

Beijing heeft daarmee New York (95 miljardairs) ingehaald als wereldwijde hoofdstad van de rijken. In de top-10 van steden met de meeste miljardairs staan ook Hong Kong (plek 4), Shanghai (5), Shenzhen (7) en Hangzhou (9).

Het afgelopen jaar steeg het aantal Chinese miljardairs met 90 tot 568. Ook daarin heeft China voor het eerst de VS (535 miljardairs) ingehaald. Hurun Report rekent ook miljardairs in Hong Kong en Taiwan mee bij China's rijksten. Hun aantal groeide zo snel, schrijft Hurun-oprichter Rupert Hoogewerf, omdat China's beursautoriteiten na een jarenlang moratorium weer beursintroducties toestaan. Samen zijn ze goed voor 1,4 biljoen dollar aan bezittingen; ongeveer evenveel als het bruto nationaal product van Australië.

 

rijk, maar niet rijkst

China's rijkste man is Wang Jianlin (foto); zijn vermogen wordt door Hurun op 26 miljard dollar geschat. Dat geeft hem 'slechts' een 21ste plek op de lijst met de superrijken in de wereld. Het geeft aan dat China's rijksten wel snel in aantal groeien, maar dat zij (nog) niet zoveel geld hebben vergaard als buitenlandse miljardairs als Bill Gates (Microsoft), investeerder Warren Buffett en Amancia Ortega (o.a. Zara).

De meeste Chinese miljardairs zijn actief in vastgoed (117), industrie (94) en ict-technologie (64). In totaal telt Hurun wereldwijd 2.188 (dollar)miljardairs. Er kwamen er afgelopen jaar 99 bij, waarvan dus 90 in China.

 

Het rapport over de miljardairs lees je op de site van Hurun Report.

donderdag 25 februari 2016

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin
Rupert Hoogewerf

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese economie groeide met 'slechts' 6,9 procent
Aziƫ heeft nu meer miljonairs dan Noord-Amerika
Chinezen worden rijker, maar rijke Chinezen sneller

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder