economie cultuur politiek RSS

Minder groei voor China's defensiebudget

Minder groei voor China's defensiebudget

China laat het defensiebudget dit jaar met zeven tot acht procent toenemen. Dat is minder dan in voorgaande jaren en volgt de het groeitempo van de belastinginkomsten

Meer geld, maar minder meer geld voor het Volksbevrijdingsleger. Vorig jaar kreeg de krijgsmacht er nog 10,1 procent bij en bedroeg de defensiebegroting 886,9 miljard yuan (ongeveer 133 miljard euro). Voor komend jaar groeit het budget naar een bedrag tussen de 949 en 958 miljard yuan. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Chinese defensiebegroting niet met dubbelcijferige cijfers groeit; op het hoogtepunt van de economische crisis bedroeg de toename 7,5 procent.

Een lager groeitempo is het gevolg van de verminderde economische groei; daardoor nemen ook de belastinginkomsten minder snel toe. De cijfers werden bekend gemaakt door Fu Ying, woordvoerder van het Nationaal Volkscongres dat zaterdag aan zijn jaarlijkse plenaire bijeenkomst begint. Dan maakt premier Li Keqiang ook de begroting van het Chinese kabinet openbaar.

 

Efficiënte krijgsmacht

Chinese staatsmedia benadrukken dat een groei van de militaire bestedingen met 7 à 8 procent voldoende is om China's veiligheid te garanderen. Zij wijzen op het afvloeien van 300.000 militairen afgelopen jaar en de anti-corruptiecampagne in het leger, waardoor het Volksbevrijdingsleger efficiënter kan werken.

Militaire analisten denken dat door moderniseringen het Chinese leger met minder mensen toekan. Bovendien is de situatie met de buurlanden aan landzijde stabiel, waardoor het leger daar met minder middelen toekan. Nieuwe investeringen komen vooral de marine en de luchtmacht ten goede, die in en boven de Oost- en Zuidchinese-Zee actief zijn.

 

Militarisering van de Zuidchinese-Zee

De verminderde groei komt op een moment dat andere landen in Zuidoost-Azië grote zorgen hebben over de Chinese militaire opbouw. Zij vrezen militarisering van de Zuidchinese-Zee, waar China overlappende claims heeft op eilanden en rotspuntjes met Vietnam, de Filipijnen, Maleisië, Brunei en Taiwan.

Ter vergelijking: China's defensiebegroting van rond de 950 miljard yuan (140 miljard euro) is ongeveer een kwart van wat het Pentagon jaarlijks kan besteden. Analisten denken overigens wel dat de Chinese krijgsmacht in de praktijk meer kan uitgeven, omdat er aparte budgetten zijn voor bijvoorbeeld cyber warfare.

vrijdag 4 maart 2016

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese wapenexport groeit; meer high tech
China plaatst luchtdoelraketten op omstreden eiland
Xi belooft troepenreductie op dag van machtsvertoon

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder