economie cultuur politiek RSS

Vrouw sterft in lift nadat stroom werd afgesloten

De politie in Xi'an heeft twee liftmonteurs aangehouden op verdenking van doodslag. De twee sloten eind januari de stroom af van een lift in een wooncomplex, terwijl zich daarin nog een bewoonster bevond.

De monteurs waren op 30 januari naar het appartementencomplex geroepen wegens terugkerende storingen in een van de twee liften. Omdat er pas na Chinees Nieuwjaar tijd was om de lift te repareren, besloten ze voor de zekerheid zolang de lift buiten werking te stellen door de stroom af te sluiten. Toen ze na dertig dagen op 1 maart terugkeerden, troffen ze de dode vrouw in de liftcabine aan.

de politie sluit opzet uit, maar spreekt van ernstige nalatigheid. De monteurs hadden wel van bovenaf in de liftschacht geroepen of er zich iemand in de cabine bevond, maar lieten na dat zelf te controleren. Het slachtoffer is een 43-jarige vrouw, die alleen woonde.

 

Sociaal isolement

De dood van de vrouw leidt tot veel ophef in China. Er is veel woede over de werkwijze van de monteurs. Er is medelijden met de vrouw, die waarschijnlijk door uitdroging en uithongering is gestorven. Maar er is ook verbazing dat niemand de vrouw heeft gemist.

Een Chinese internetgebruiker noemt steden 'stalen bossen' waar je omringd door anderen toch alleen bent. Anderen laken het verdwijnen van traditionele familiebanden. Eén Weibo-gebruiker lanceert het idee voor een app voor mensen die zich in een sociaal isolement bevinden. Als iemand twee dagen niet reageert op de app, worden tevoren opgegeven contactpersonen automatisch gealarmeerd.

zondag 6 maart 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Gewonden bij onaangekondigde sloop ziekenhuis
93 doden door slecht onderhoud liften en roltrappen
Spoedonderzoek gelast naar zwakke gebouwen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder