economie cultuur politiek RSS

Opgedoken uitgevers verdwijnen weer naar China

Opgedoken uitgevers verdwijnen weer naar China

Twee uitgevers die na wekenlange detentie in China op borgtocht waren vrijgelaten, zijn maar kort in Hong Kong teruggekeerd. Nadat ze op het politiebureau hadden gevraagd het onderzoek naar hun verdwijning te stoppen, haastten ze zich dezelfde dag terug naar Shenzhen.

Een nieuwe ontwikkeling in een zaak die Hong Kong al wekenlang bezighoudt. Cheung Chi Ping dook vrijdag in Hong Kong op, maar reisde dezelfde dag nog terug naar China. Zijn enige stop: het politiebureau waar hij zichzelf meldde zodat een onderzoek naar zijn verdwijning kan worden stopgezet.

Twee dagen later gebeurde precies hetzelfde met zijn collega Lui Por. Ook hij dook een paar uur in Hong Kong op, om na een bezoek aan de politie spoorslags de grens weer over te steken. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde krant South China Morning Post woensdag.

 

Verwarring

Daarmee is opnieuw verwarring ontstaan over het lot van vijf medewerkers van een uitgeverij van sensationele boeken over de Chinese elite. De vijf inwoners van Hong Kong waren wekenlang spoorloos. Eind februari werd duidelijk dat ze door Chinese autoriteiten werden vastgehouden op verdenking dat ze hun niet-geautoriseerde boeken illegaal in China te koop aanboden. Ze verschenen op tv waar ze in een videobekentenis schuld bekenden.

In de reportage werd gezegd dat drie van hen snel vrij zouden komen en naar Hong Kong mochten reizen. Onduidelijk is wat hun snelle terugkeer naar China precies te betekenen heeft. Moesten zij zich opnieuw melden bij de Chinese autoriteiten nadat ze de politie in Hong Kong hadden overtuigd hun onderzoek te stoppen? Of wilden ze zo snel terug omdat hun echtgenotes in China wonen?

 

Lange arm

De verdwijning van de vijf uitgevers leidde niet alleen bij de burgers van Hong Kong tot onrust over de lange arm van Beijing. Ook het stadsbestuur en de politie van Hong Kong toonden zich geïrriteerd over het feit dat ze tegen de regels in niet door China werden geïnformeerd over de detentie van vijf van hun burgers.

Bovendien is nog steeds onduidelijk hoe één van de uitgevers, Lee Bo, vanuit Hong Kong naar het vasteland is gereisd. In de tv-reportage zei hij dat hij zich naar China had laten smokkelen, maar veel inwoners denken dat hij door Chinese agenten wederrechtelijk uit Hong Kong is ontvoerd.

donderdag 10 maart 2016


Gerelateerde onderwerpen:

En dat is vijf: Lee Bo ontkent alles
Uitgevers vast wegens illegale boekhandel China
China geeft toe dat het uitgevers vasthoudt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder