economie cultuur politiek RSS

Commentator verdwenen na open brief aan Xi Jinping

De politiek commentator Jia Jia is spoorloos verdwenen. Aangenomen wordt dat hij is aangehouden in verband met de publicatie van een open brief waarin op het ontslag van president Xi Jinping wordt aangedrongen.

Dinsdagavond rond acht uur belde Jia vanaf het vliegveld van Beijing met zijn vrouw. Hij stond op het punt in te stappen voor een vlucht naar Hong Kong, waar hij op een congres zou spreken. Sindsdien heeft hij niets meer van zich laten horen en kwam niet opdagen bij zijn afspraken in Hong Kong. Zijn vrouw heeft aangifte van vermissing gedaan.

Jia schrijft politieke commentaren voor de nieuwssite van internetgigant Tencent. Hoewel hij niet bekend staat vanwege zijn controversiële meningen, heeft zijn verdwijning mogelijk te maken met een open brief die begin maart op het internet werd verspreid.

 

Kritiek op Xi Jinping

De anonieme brief verscheen op 4 maart op Canyu.org, een Amerikaanse, maar Chineestalige website over mensenrechten. In de brief wordt president Xi Jinping opgeroepen af te treden, vanwege zijn slechte resultaten op economisch en diplomatiek gebied. Ook wordt kritiek geuit op het bouwen van een persoonlijkheidscultus rondom Xi en zijn repressieve beleid tegen criticasters. De brief heeft als afzender 'een loyale aanhanger van de communistische partij'.

De brief werd overgenomen door een aantal websites op het Chinese vasteland, waaronder Wujie, een site van de Chinese overheid in Xinjiang. De brief werd daarna vrij snel door censors van het Chinese internet gehaald.

 

Briefgeheim

Onduidelijk is wat de betrokkenheid van Jia bij de brief precies is. Mensen in zijn omgeving zeggen dat hij de hoofdredacteur van Wujie, Ouyang Hongliang, heeft gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de publicatie van de brief. Jia en Ouyang zijn vrienden. Jia ontkende echter voor zijn verdwijning dat hij de auteur van de brief is.

De grote vraag is misschien wel waarom een overheidssite de brief heeft gepubliceerd. Geruchten circuleren dat de brief door computerhackers op Wujie is geplaatst.

UPDATE - Jia's advocaat heeft zondag bevestigd dat zijn cliënt op de luchthaven van Beijing voor vertrek is aangehouden.

 

Lees een Engelse vertaling van de open brief op de site van China Digital Times.

zaterdag 19 maart 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Streep door interview partijadviseur over censuur
China sluit sociale media van kritische blogger
Typefout: persbureau meldt aftreden Xi Jinping

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder