economie cultuur politiek RSS

China wil af van buitenlandse en misleidende namen

Het ministerie van civiele zaken gaat alle geografische aanduidingen aan Chinese maatstaven aanpassen. Buitenlandse of misleidende namen zijn voortaan taboe.

Alle straten, pleintjes en stegen in China krijgen, voor zover ze die nog niet hebben natuurlijk, een eigen adres. Dat moet uiteraard wel in overeenstemming zijn met de Chinese cultuur, geschiedenis en traditie. Bovendien moeten namen die in strijd zijn met Chinese waarden, buitenlandse aanduidingen of misleidende namen verdwijnen.

De actie werd twee jaar geleden al aangekondigd en toen met hoon ontvangen. Maar dat het minister Li Liguo wel degelijk ernst is werd dinsdag duidelijk op een congres in Beijing. Hij kondigde aan dat zijn ambtenaren na twee jaar klaar zijn met hun inventarisatie en nu zullen overgaan tot hernoemen van verkeerde geografische aanduidingen.

 

Wat is in een naam?

Als eerste komen voor hernoemen adressen aan de beurt die schade toebrengen aan de Chinese soevereiniteit of de nationale waardigheid. Ook adressen die in tegenspraak zijn met de kernwaarden van het socialisme moeten een nieuw naambordje krijgen. Hetzelfde geldt voor aanduidingen die immoreel zijn, evenals de straatnamen waarover de meeste klachten zijn binnengekomen.

Daarna zijn misleidende namen aan de beurt, bijvoorbeeld als zij ten onrechte verwijzen naar een ligging bij bossen, meren of de zee. Ook buitenlandse namen worden door het ministerie als misleidend beschouwd. Verwijzingen naar fictieve personen of gebeurtenissen zijn eveneens taboe.

 

Privaat domein, publieke naam

Lokale overheden krijgen de opdracht 'onjuiste adressen' te herstellen, correcte naambordjes te plaatsen en de nieuwe naam in landkaarten en informatiesystemen in te voeren. In 2018 moet het opschonen van de Chinese kaart zijn afgerond, aldus minister Li.

De actie van het ministerie van civiele zaken raakt echter niet alleen het publieke domein. Appartementengebouwen hebben in China vaak hun naam als adres. Daardoor kunnen ook eigenaren van wooncomplexen en winkelcentra opdracht krijgen hun naam aan te passen. Projectontwikkelaars kiezen graag voor een buitenlandse naam om zo de marktwaarde van onroerend goed te verhogen, zoals Manhattan Plaza, Vienna Woods of SoHo.

dinsdag 22 maart 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China wil af van 'rare architectuur'
Partijkrant noemt adreswijziging 'kinderachtig'
China verbiedt inaccurate landkaarten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder