economie cultuur politiek RSS

Duim omhoog van partijtabloid voor Chinese spion

Su Bin die in de Verenigde Staten schuld bekende aan het stelen van militaire geheimen verdient 'dankbaarheid en respect' van het Chinese volk. Dat schrijft partijkrant Global Times donderdag in een commentaar.

Officieel houdt de Volksrepubliek zich niet bezig met cyberspionage, maar volgens partijkrant Global Times is dat onzin: 'Ieder land houdt zich bezig met het verzamelen van inlichtingen'. De krant sluit daarom niet uit dat Su Bin (foto) die in de VS terecht staat wel degelijk een spion is.

En als dat zo is, dan is dat een goede zaak. "We weten niet of Su geheimen heeft gestolen en doorgespeeld aan de Chinese overheid. Maar als dat zo is, moeten we hem dankbaarheid en respect tonen voor zijn diensten aan het vaderland", schrijft de krant in een ongewoon openhartig commentaar. "Op het geheime slagveld zonder kruit heeft China speciale agenten nodig om geheimen van de VS te stelen. En of Su is gerecruteerd door de overheid of door economische motieven wordt gedreven, we moeten hem danken voor wat hij voor het land doet."

 

Hypocrisie

De commentator sluit echter niet uit dat Su valselijk wordt beschuldigd en alleen schuld heeft bekend om strafvermindering te krijgen. "In dat geval verdient hij onze sympathie", schrijft de krant, die er op wijst dat in de 'informatieoorlog' tussen China en de VS wel meer Chinezen ten onrechte van spionage worden beschuldigd.

Volgens Global Times zijn de VS hypocriet andere landen van spionage te beschuldigen, terwijl inlichtingendiensten zoals CIA, FBI en NSA zelf op grote schaal andere landen bespioneren. De krant roept de Chinese regering op meer in het werk te stellen om Amerikaanse spionage te onthullen.

vrijdag 25 maart 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Chinees bekent diefstal militaire geheimen VS
TV-makers worden hoorndol van censuur
Streep door interview partijadviseur over censuur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder