economie cultuur politiek RSS

Chinese connecties in Panama Papers

Familieleden van Chinese leiders, waaronder die van president Xi Jinping, maken gebruik van belastingparadijzen om hun kapitaal veilig te stellen. Dat zou blijken uit uitgelekte gegevens van een Panamees trustkantoor waarover een collectief van onderzoeksjournalisten beschikt.

Naaste familie van tenminste acht huidige en voormalige leden van het politbureau, China's belangrijkste partijorgaan, duiken op in de zogeheten Panama Papers. Belangrijkste naam is die van Deng Jiagui, de zwager van president Xi, die volgens de gegevens in 2009 twee vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden heeft opgezet.

Li Xiaolin, dochter van voormalig premier Li Peng, en haar man zijn de enige begunstigden van een stichting in Liechtenstein die eigenaar is van een vennootschap op de Maagdeneilanden. Stichting en vennootschap werden opgericht in de periode dat haar vader premier was. Jasmine Li, kleindochter van voormalige partijbons Jia Qinglin is volgens de uitgelekte gegevens de enige aandeelhouder van verschillende vennootschappen die aandelen van enkele grote Chinese bedrijven bezitten. Waarschijnlijk zullen de komende dagen meer details bekend worden over de (Chinese) personen waarvan gegevens zijn uitgelekt.

 

Databerg

De Panama Papers omvatten 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca, een van de grootste internationale belastingadviesbureaus ter wereld. De gegevens werden anoniem bezorgd bij de Süddeutsche Zeitung. Vanwege de omvang van de gegevensberg, deelde de krant die via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) met tientallen mediaorganisaties over de hele wereld, in Nederland Trouw en het Financieele Dagblad.

Vanaf vandaag publiceren die media conclusies uit de databerg. Inmiddels is bekend dat de namen van twaalf regeringsleiders en die van nog eens 131 politici of hun naaste familieleden voorkomen in het klantenbestand van Mossack Fonseca. Het ICIJ benadrukt dat het oprichten en bezitten van vennootschappen in belastingparadijzen op zichzelf niet onoirbaar is; belastingontwijking is legaal. Het is echter vaak wel een methode om invloed en vermogen -en dan met name illegaal verkregen vermogen- aan het publieke zicht te onttrekken.

 

Tweede lek

Twee jaar geleden publiceerde het ICIJ ook al over belastingconstructies, toen op basis van de klantgegevens van twee trustkantoren in Singapore en op de Maagdeneilanden. Toen werden daar 21.000 Chinese klanten geteld.

Ook toen dook de naam van Xi's zwager Deng Jiagui op, naast die van 16 schatrijke Chinese zakenmannen, bestuurders van staatsbedrijven en hoge militairen. Daarnaast vonden de onderzoekers familieleden van voormalige politieke leiders, zoals Deng Xiaoping, Li Peng, Hu Jintao en Wen Jiabao. Artikelen over dit onderwerp worden op het Chinese internet geblokkeerd.

UPDATE - De BBC meldt dat ook familieleden van Zhang Gaoli en Liu Yunshan in de Panama Papers voorkomen. Zij staan geregistreerd als aandeelhouders in vennootschappen in belastingparadijzen. Zhang en Liu maken deel uit van het permanent comité van het politbureau; de groep van zeven machtigste partijleiders.

 

Meer over de Panama Papers op de site van ICIJ.

maandag 4 april 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

'Rode adel stalt vermogen in belastingparadijzen'
Partij wantrouwt leden met gezin in buitenland
Chinese banken onder vergrootglas City-waakhond

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder