economie cultuur politiek RSS

China kondigt embargo Noord-Korea af

China kondigt embargo Noord-Korea af

China stopt met de import van grondstoffen uit Noord-Korea. Het ministerie van handel kondigde bovendien een exportverbod op kerosine af.

China lijkt werk te gaan maken van de economische sancties die de Verenigde Naties tegen Noord-Korea hebben afgekondigd. De Chinese overheid kondigde dinsdag een einde aan de import van Noord-koreaans ijzer, goud en de zeldzame metalen vanadium en titanium af. Ook in Noord-Korea gedolven steenkool is niet langer welkom in China.

Andersom stopt de Volksrepubliek met het leveren van vliegtuigbrandstof en olieproducten die gebruikt kunnen worden om er raketbrandstof van te maken. De VN legde de sancties op om Noord-Korea te dwingen een einde te maken aan zijn nucleaire wapenprogramma.

 

Ruggengraat

De sancties betekenen een zware slag voor het regime in Pyongyang. De mijnbouwsector vormt de ruggengraat van de Noordkoreaanse economie. De gestage stroom grondstoffen die in China worden verkocht zijn de belangrijkste bron van buitenlandse deviezen.

In het verleden was China niet altijd even consequent in het naleven van de VN-sancties. De leiders in Beijing vormen in feite de enige bondgenoten van het geïsoleerde Noordkoreaanse bewind. Maar de relatie is de afgelopen jaren bekoeld. China voelt niets voor een kernbom in handen van de onvoorspelbare Kim Jung-Un en zijn generaals. Ook voelen de Chinezen zich herhaaldelijk geschoffeerd. Een nieuwe rakettest, enkele uren nadat president Xi Jinping vorige week in Washington had gezegd dat sancties 'volledig en strikt' moeten worden nageleefd, is in Beijing slecht gevallen.

dinsdag 5 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China en VS op een lijn over sancties Noord-Korea
Vijf vragen over China en Noord-Korea
Noordkoreaanse meidenband verlaat China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder