economie cultuur politiek RSS

Chongqing wil geen westerse invloed op verkiezingen

Kandidaten die verkiesbaar zijn voor een zetel in het lokale parlement van Chongqing mogen voortaan geen giften van buitenlanders aannemen. De maatregel moet invloed van vijandige krachten, verwestersing en corruptie tegengaan.

Lokale parlementariërs in de dop die geld of diensten van buitenlandse personen of organisaties accepteren worden geschrapt van de kandidatenlijst. Volksvertegenwoordigers die al zijn gekozen verliezen hun functie als materiële buitenlandse steun wordt aangetoond. Dat heeft het permanent comité van het lokale parlement van de stadsprovincie Chongqing besloten.

Een reden voor de nieuwe voorschriften wordt niet gegeven, maar volgens partijtabloid Global Times moet op deze manier buitenlandse invloed op China's politieke systeem worden voorkomen. "Met de groei van China's invloed in de wereld, willen buitenlandse vijanden zich graag met binnenlandse zaken bemoeien door kandidaten te sponsoren", citeert de krant hoogleraar Gan Chaoying woensdag. "Omdat lokale parlementariërs direct worden gekozen, kan buitenlands geld tot verwestersing leiden", waarschuwt Su Wei, docent aan de partijschool van Chongqing. Ook zou buitenlands geld kunnen worden gebruikt om stemmen te kopen, zegt Su.

 

Obstakel

De stad Beijing nam vorige maand een gelijkluidend voorstel aan als in Chongqing. Beide steden lopen daarmee vooruit op een nationaal wetsvoorstel dat in voorbereiding is. Dit jaar worden in China lokale verkiezingen gehouden; de enige in China waarbij burgers direct stemrecht hebben. Parlementariërs op provinciaal en nationaal niveau worden getrapt gekozen door de leden van lagere parlementen.

Voor zover bekend is het nog nooit voorgekomen dat kandidaat-volksvertegenwoordigers zich laten sponsoren met geld dat uit het buitenland afkomstig is. In theorie kunnen de regels een obstakel vormen voor Chinese activisten die samenwerken met buitenlandse non-gouvermentele organisaties en daarvoor steun ontvangen.

 

Chinees geld

Wel zijn er geregeld corruptieschandalen waarbij politici elkaar omkopen om in een hoger parlement te worden gekozen. Drie jaar geleden werd in de provincie Hunan een enorm schandaal onthuld, waarbij 56 provinciale bestuurders hun verkiezing hadden veiliggesteld door 512 lokale bestuurders om te kopen.

donderdag 7 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Enorme corruptiezaak volksvertegenwoordigers Hunan
China wil af van buitenlandse en misleidende namen
China wil af van 'rare architectuur'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder