economie cultuur politiek RSS

Ook extra toezicht bij Bank of China in Italië

De centrale bank van Italië heeft controles afgekondigd voor filialen van de Bank of China in dat land. De controle komt op het moment dat een onderzoeksrechter bekijkt of de bank moet worden vervolgd.

Medewerkers van de centrale bank zijn vorige week begonnen met controles van administratie en procedures bij alle Italiaanse Bank of China-kantoren. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen bij de Bank van Italië dat het verscherpt toezicht te maken heeft met een grootscheeps onderzoek naar geldsmokkel en witwaspraktijken. Bank of China ontkent dat en spreekt van routinecontroles.

Een onderzoeksrechter in Florence onderzoekt momenteel of het filiaal van Bank of China in Milaan zich medeschuldig heeft gemaakt aan geldsmokkel. In het kader van onderzoek Rivier van Geld zijn in totaal 297 verdachten geïdentificeerd, de meeste van hen Chinezen.

 

Geldsmokkel

De centrale bank kwam zeven jaar geleden onregelmatigheden op het spoor, waarbij geld dat was verkregen door de productie van vervalste merkartikelen, illegale kledingateliers en belasting-ontduiking vanuit Italië naar China werd gesmokkeld. Om ontdekking te voorkomen, maakten de criminelen gebruik van een Italiaans geldkantoor, Money2Money, dat  grote sommen geld ophakte in kleine transacties. In totaal is zo 4,5 miljard euro illegaal verkregen geld naar China gestuurd, denken openbaar aanklagers.

Bijna de helft van dat geld werd door Money2Money via het BoC-filiaal in Milaan daadwerkelijk naar China verstuurd. De Italiaanse centrale bank heeft de mogelijkheid bankmanagers te beboeten bij onregelmatigheden, maar dat is in 2009 niet gebeurd. Dat gebeurde wel in 2011, toen twee BoC-medewerkers een boete kregen opgelegd, omdat ze tegen de regels in verdachte transacties niet hadden gemeld. BoC heeft beroep tegen die beslissing aangetekend, waarover door de centrale bank nog geen beslissing is genomen.

 

Verscherpt toezicht

In februari deed de Spaanse politie een inval bij het filiaal van een andere Chinese staatsbank, International Construction Bank of China ICBC, in Madrid. Bij dit onderzoek met codenaam Slang doen de Spaanse justitie, belastingdienst en Europol samen onderzoek naar geld dat een criminele organisatie in Europa liet witwassen en via ICBC naar China is gesluisd.

Twee weken geleden werd bekend dat de Britse financiële toezichthouder FCA scherper gaat toezien op de risico's van financiële fraude bij ICBC en de China Construction Bank. De toezichthouder zou zich zorgen maken over gebrek aan interne procedures die de banken hanteren om aan de Britse regels te voldoen, meldde het Chinese zakenblad Caixin.

maandag 11 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese banken onder vergrootglas City-waakhond
Spaanse justitie doet inval bij ICBC-filiaal
Chinees witwassen in Franse wijnhandel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder