economie cultuur politiek RSS

Boekrecensie: China Talk 3

Boekrecensie: China Talk 3

De derde bundel artikelen van Ed Sander geeft een veelkleurig beeld van het hedendaagse China. Maar zijn grote toegevoegde waarde zit hem in de verdiepende blogs over het Chinese internet.

Deze maand verscheen China Talk 3, de derde bundel alweer met 35 blogs van Ed Sander die hij eerder op de websites van China2025 en CRTV publiceerde. De onderwerpkeuze is breed, van sociaal-culturele trends, boek- en filmrecensies tot persoonlijke ervaringen uit de tijd dat Sander zelf in de Volksrepubliek woonde en werkte.

Daarmee is het boek wel een beetje een allegaartje qua focus en stijlen. Mei ban fa, het is niet anders en het is de vraag of de lezer dat erg vindt. Sander schrijft veel en zichtbaar met plezier. Door zijn aanpak schets hij een kaleidoscopisch beeld van het veranderende China. En het zorgt er in ieder geval voor dat zijn bundels verrassend blijven.

 

Frisse verwondering

De fascinatie en passie voor China spat van iedere pagina. Het mag dan alweer de derde bundel zijn, Sander kijkt nog steeds met frisse verwondering naar de ontwakende tijger. Het aardige is dat hij niet alleen door een westerse bril naar China kijkt, maar zich tegelijk verdiept in hoe Chinezen naar ons kijken. Dat komt ook tot uitdrukking in de ondertitel van de bundel: ‘Achter de muur’. Wie zich achter een muur bevindt en wie ervoor, is immers een kwestie van perceptie.

Ondanks het enthousiasme is China Talk 3 zeker geen kritiekloos boek. De haat-liefdeverhouding die Sander met China heeft wordt duidelijk in weemoedige artikelen over het slopen van hutongs of het hoofdstuk ‘Wat ik het meeste aan China mis’. Ook onderwerpen als de vertrouwenscrisis, dagelijkse corruptie, censuur en vreemdelingenhaat worden behandeld.

 

Van naäper tot koploper

Maar de grote kracht van Sanders bundels is zijn kennis van wat er in China online gebeurt. Wie zakelijke ambities in China heeft, kan niet om een gedegen kennis van het internet en sociale media heen. Een groot deel van de artikelen gaat dan ook over dit onderwerp. Volgens Sander is 2015 het jaar waarin duidelijk werd dat China op het gebied van internetinnovatie geen copycat meer is, maar een koploper. Steeds meer westerse bedrijven komen naar China om op dit gebied te leren.

Met aanstekelijk enthousiasme schrijft hij over hoe vindingrijk Chinese partijen inspelen op de mogelijkheden van met name mobiel internet (de meeste Chinezen gebruiken alleen hun mobieltje om te internetten, niet of nauwelijks een laptop of desktopcomputer). De auteur probeert die kennis op zijn reizen door China in de praktijk uit. Daaruit blijkt hoe ver China op dit gebied al is: betalen met je mobieltje of een taxi bestellen is al heel gewoon. Maar Chinezen gebruiken hun mobieltje ook als ov-kaart, als universele afstandbediening of om hun gezondheid in de gaten te houden.

 

Inspiratie

Het werkt allemaal al in de praktijk en je vraagt je af waarom die ontwikkeling in het westen zo traag gaat. Hier wordt het betalingsverkeer nog door banken gedomineerd die innovatie traineren, terwijl in China maar 15 procent van alle internetbetalingen via de banken lopen. Dat is best opmerkelijk als je bedenkt dat China een laagvertrouwensamenleving is. Blijkbaar zijn nieuwe partijen er snel in geslaagd het vertrouwen van de consument te winnen.

China Talk 3 is daarmee voor ondernemers en marketeers een heel inspirerend boek geworden. Maar ook wie gewoon in China is geïnteresseerd biedt de bundel een leidraad voor een fascinerende ontdekkingsreis. Een papieren editie kost 9,99 euro inclusief verzendkosten en is via lulu.com te bestellen, maar Sander biedt het boek digitaal in verschillende bestandsformaten gratis aan op zijn website.

 

China Talk 3; Achter de muur. Auteur Ed Sander. 145 pagina’s. ISBN 5800114394478.

donderdag 14 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Losse eindjes van 2015
Leestip: de beste boeken over China van dit moment
Vanaf nu te koop: Reis door China in 48 Dagen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder