economie cultuur politiek RSS

Opnieuw verdenking match fixing Chinees voetbal

Ondanks de belofte de sport vrij van omkoping te maken, heeft de Chinese voetbalbond CFA toch weer twijfels over een onverwachte overwinning van Tianjin Teda's. Maandag won de club van het veel sterkere Liaoning Whowin.

Liaoning uit, altijd lastig. De laatste keer dat beide clubs elkaar ontmoetten werd Tianjin van de mat gespeeld en won Liaoning Whowin met 5-0.

Maar dit keer gebeurde er iets vreemds. Coach Ma Lin van Liaoning liet al zijn buitenlandse spelers buiten de selectie; ook de Braziliaan Edu die er de vorige keer nog drie inprikte. Van de elf spelers die de laatste wedstrijd de mat opkwamen, stond er nu nog maar één in het veld.

 

Omkoping of...

Wat de fans vreesden, gebeurde ook. Tianjin won de wedstrijd met 3-1. Het team kan de puntjes goed gebruiken, want de ploeg vecht tegen degradatie uit de Super League.

Nog voor de aftrap kwam de geruchtenmachine op gang. Coach Ma maakte het er niet beter op, door zich nogal cryptisch uit te laten over zijn tactische keuzes: "De leiding van de club heeft bepaalde wensen. Wij als team houden ons daar aan." De Chinese voetbalbond CFA heeft dinsdag een onderzoek naar het wedstrijdverloop aangekondigd.

 

Schoon schip

De CFA maakte in 2009 schoon schip in de door corruptie geteisterde Chinese voetbalcompetitie. Meer dan 200 spelers, trainers, scheidsrechters en bestuurders werden tot gevangenisstraffen veroordeeld. Daaronder twee oud-voorzitters van de CFA die plekken in het nationale elftal hadden verkocht aan de hoogst biedende spelers.

dinsdag 16 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Geen prestaties, wel de hoofdprijs
China ziet het niet meer zitten met Camacho
Wedstrijd Oranje niet uitverkocht

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder