economie cultuur politiek RSS

Organisatie tegen namaakartikelen schorst Alibaba

De International Anti-Counterfeiting Coalition zet voorlopig een streep door de samenwerking met Alibaba. Grote fabrikanten van merkartikelen vinden dat Alibaba te weinig doet bij het bestrijden van handel in nepartikelen.

De IACC wil af van een categorie leden voor grote marktplaatsen op het internet. Dat staat in een brief die de IACC vrijdag aan zijn meer dan 250 leden toestuurde. Die categorie werd begin dit jaar juist ingesteld omdat online marktplaatsen een grote rol kunnen spelen bij de bestrijding van nagemaakte merkartikelen. De IACC heeft drie leden in deze categorie toegelaten: Alibaba, The RealReal en Wish.com.

Het toelaten van Alibaba vorige maand leidde tot onvrede bij IACC-leden, die vinden dat de Chinese internetgigant goed geld verdient aan de handel van nepartikelen en te weinig doet om namaak van zijn marktplaatsen te weren. Gucci America, Michael Kors en Tiffany hebben om deze reden hun IACC-lidmaatschap opgezegd.

 

Belangenverstrengeling

De zaak kwam in een stroomversnelling na onthullingen over IACC-voorzitter Robert Barchiesi. Uit intern onderzoek bleek dat hij over een pakket Alibaba-aandelen beschikt en de IACC jaarlijks subsidie verleent aan een stichting van Barchiesi's zoon. Ook wordt hem verweten dat een andere zoon zakelijke banden heeft met Matthew Bassiur, die sinds kort voor Alibaba werkt.

Alibaba liet aan persbureau Bloomberg weten dat het namaak-merkartikelen zal blijven bestrijden, ook als het geen lid van IACC meer kan zijn.

zaterdag 14 mei 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Vier op de tien onlineproducten zijn goedkope troep
Alibaba opent kantoor in Nederland
Sterke groei Alibaba op thuismarkt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder