economie cultuur politiek RSS

China bouwt 200 nieuwe kleine vliegvelden

De Chinese overheid heeft besloten om het aantal kleine vliegvelden tot 500 uit te breiden. Ook komt er meer ruimte in het luchtruim voor de kleine luchtvaart.

In de komende vijf jaar worden er tweehonderd lokale vliegvelden bijgebouwd, voornamelijk in landbouwgebieden, bosrijke gebieden en bij belangrijke toeristische trekpleisters. De uitbreiding die dinsdag werd gepresenteerd is onderdeel van plannen van het Chinese kabinet om 77 miljard yuan (10 miljard euro) extra in de infrastructuur voor de luchtvaartsector te steken. 

De vliegvelden voor de zogeheten general aviation-sector vormen een aanvulling op de regionale vliegvelden voor lijndiensten. Volgens het kabinet zijn de vliegvelden nodig voor de agrarische sector (sproeivliegtuigen) en rampenbestrijding, bijvoorbeeld voor ambulancevliegtuigen, blusvliegtuigen en het aanvoeren van hulpmaterieel.

 

Economische kansen

Daarnaast voorziet China grote economische kansen. Als het aantal vliegtuigen in deze sector groeit van 1.874 nu tot 5.000 in 2020, zal de economische opbrengst toenemen tot een biljoen yuan per jaar (140 miljard).

Om dat mogelijk te maken worden de vlieghoogtes voor de sector verruimd van duizend tot drieduizend meter. General aviation wordt ook wel de kleine luchtvaart genoemd. Hiertoe behoren alle civiele luchtvaartactiviteiten die niet tot lijn- en chartervluchten met passagiers en vracht behoren. Te denken valt aan vliegscholen, luchtfotografie en recreatief vliegverkeer.

dinsdag 17 mei 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Vliegen zonder brevet: drone voor personenvervoer
Eindelijk meer lucht voor passagiersvliegtuigen
China's eerste verkeersvliegtuig klaar voor de start

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder