economie cultuur politiek RSS

Hoogleraar wil verbod op relaties met studentes

Een Chinese hoogleraar wil een verbod op seksuele relaties tussen docenten en hun studenten. Maar daar krijgt hij de handen niet voor op elkaar.

Yan Yiming deed zijn voorstel afgelopen maandag in een opinieartikel in de krant van de Chinese jeugdliga. Volgens de hoogleraar aan het Beijing Instituut voor Technologie vormen relaties tussen studenten en hun docenten een toenemend probleem in het hoger onderwijs. Hij pleit daarom voor een verbod naar Amerikaans voorbeeld.

Yan heeft weinig bijval ontvangen voor zijn plan. Beijing Times schrijft in een commentaar dat de Amerikaanse wetgeving is gebaseerd op 'feministische theorieën'. Volgens de krant is het ongewenst om Amerikaanse wetgeving te kopiëren, omdat China zijn eigen tradities heeft die vorm geven aan het begrip liefde tussen twee mensen.

 

Misbruik

Li Yinhe, een Chinese seksuoloog, zegt in Global Times dat regelgeving zich moet richten op seksuele intimidatie en misbruik. "Als het gaat om machtsmisbruik zijn studenten relatief kwetsbaar. Een verbod kan zich beter daar op richten, in plaats van op de liefde tussen docenten en studentes", zegt Li, die eraan toevoegt dat docenten er beter aan doen om relaties pas aan te knopen na het afstuderen van hun pupillen.

Ook Ke Qiantin, die doceert aan de Sun Yat-sen Universiteit, is bang dat wetgeving inbreuk maakt op 'normale relaties' tussen docenten en studenten. "We kunnen niet zomaar de regels van andere landen overnemen. Eerst moeten we onze eigen grenzen van relaties tussen leraren en studenten vaststellen."

 

Ongepaste relaties

In 2014 publiceerde het ministerie van onderwijs een richtlijn waarin docenten in het hoger onderwijs wordt verboden 'ongepaste relaties' met leerlingen aan te gaan. De regel laat echter in het midden wat ongepast precies betekent en of er ook gepaste relaties mogelijk zijn.

Voorbeelden van al dan niet ongepaste relaties zijn er genoeg. Drie jaar geleden werd de les-bevoegdheid van een geschiedenisprofessor in Xiamen ingetrokken, na beschuldigingen dat hij studentes hielp slagen in ruil voor seks. De man had naar eigen zeggen met zoveel studentes het bed gedeeld, dat hij 'de tel was kwijtgeraakt'. In maart werd een docent aan Nanjing University geschorst omdat hij 14 studentes had gedwongen naaktfoto's van zichzelf te sturen. Vorige week nog dook een heimelijk gemaakt filmpje op van een hoogleraar in Changzhou die in een verlaten collegezaal seks had met een van zijn leerlingen.

 

Internetstorm

Opvallend is dat dit soort kwesties iedere keer tot een storm van afkeurende reacties op sociale media leiden, maar dat het voorstel van Yan Yiming op weinig steun kon rekenen. Uit een peiling van een Chinees onlineportal bleek dat een ruime meerderheid geen beperkingen willen opleggen aan een 'vrije keus in de liefde'.

Het geven van cadeautjes of een klein geldbedrag (hongbao) om docenten gunstig te stemmen is in China heel gewoon. Corruptie in het onderwijs, het verkopen van goede cijfers of extra aanbevelingen, komt regelmatig voor. Niet zo gek in een systeem waar hoogleraren soms zelf betalen om hun aanstelling te krijgen. De stap naar seks in ruil voor bevoordeling is vervolgens klein.

woensdag 1 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Hoogleraar geschorst na seks met studentes
Universiteitshotel fungeerde jarenlang als bordeel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder