economie cultuur politiek RSS

Beijing wil einde aan huwelijk op slippers

Beijing wil einde aan huwelijk op slippers

Gepaste kleding is voortaan vereist voor inwoners van Beijing die hun huwelijk willen laten registreren. Partners gekleed in t-shirt, shorts en slippers tonen onvoldoende respect voor het huwelijk.

Vanaf 1 juli worden in de Chinese hoofdstad alleen nog huwelijken geregistreerd als de aanvragers keurig zijn gekleed. Ongepaste kleding is een teken dat koppels hun huwelijk onvoldoende serieus nemen, aldus het stadsbestuur.

"Het is niet ongebruikelijk dat paren in shorts en op slippers verschijnen. Dit toont hun onverschilligheid en disrespect voor het huwelijk", aldus Han Mingxi van het bureau voor civiele zaken. "Je ziet meteen dat het registreren van het huwelijk als een routinezaak wordt behandeld en dat is de oorzaak van veel problemen", voegt Han er aan toe.

 

Formaliteit

Volgens Beijing Daily komt de regel voort uit zorgen over het stijgende aantal echtscheidingen. Vorig jaar maakten 3,6 miljoen Chinese koppels een einde aan hun huwelijk. In Beijing is het echtscheidingscijfer het hoogst. Volgens de krant onderzoekt het stadsbestuur hoe het huwelijk en familiegeluk kunnen worden bevorderd.

Het is maar zeer de vraag of de kledingkeuze van koppels die hun huwelijk laten registreren werkelijk een teken van onverschilligheid ten aanzien van het huwelijk is. Chinezen geven doorgaans veel geld uit aan hun bruiloft. Eerst is er een uitgebreide fotoreportage, waarvoor vaak meerdere bruidsjurken worden aangeschaft. Dan komt er een feest waarvoor vaak honderden gasten worden uitgenodigd. Het registreren op het gemeentehuis wordt echter als een formaliteit gezien. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat lokale overheden er weinig aan doen om daarvan een feestelijke gebeurtenis te maken.

zondag 5 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Belastingmaatregel leidt tot explosie echtscheidingen
Mooiste dag van je leven mag wat kosten
Nieuw vonnis in spraakmakende zaak huiselijk geweld

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder