economie cultuur politiek RSS

Politie in diskrediet na arrestatie 'leuke dames'

Politie in diskrediet na arrestatie 'leuke dames'

In China is ophef ontstaan over een filmpje dat twee aangehouden vrouwen heimelijk hebben opgenomen op de achterbank van een politiewagen. De consternatie volgt nadat eerder deze maand een arrestant in Beijing overleed.

De beelden staan al een paar weken online, maar werden dit weekend plotseling op Chinese sociale media massaal gedeeld. De vrouwen werden op 21 mei op straat in Shenzhen door de agent aangesproken. Toen ze zich niet konden legitimeren werden ze door hem meegenomen naar het bureau.

Als de vrouwen tijdens de rit vragen waarom ze zijn aangehouden wordt de agent boos. Hij lijkt te erkennen dat hij hen aansprak omdat hij ze aantrekkelijk vond. "Inderdaad, ik vond jullie leuk en nu sluit ik jullie op", zegt hij.

 

Onderzoek en excuses

Daar houdt het niet op. De agent schreeuwt dat hij de vrouwen een lesje zal leren. "Ik sluit jullie op met dieven en criminelen met AIDS. Veel plezier." En: "Misschien zijn jullie wel mannen. Kleed jullie uit en ik zal het onderzoeken."

De politie in Shenzhen kwam snel met een verklaring. Daarin staat dat de betrokken agent in afwachting van een onderzoek is geschorst. Ook biedt de leiding excuses aan de vrouwen aan.

 

Reputatie

De zaak ligt gevoelig omdat de publicitaire storm over de dood van Lei Yang nog maar net tot bedaren is gekomen. Hij werd op 7 mei aangehouden op verdenking van prositutiebezoek. Volgens een aanvankelijke verklaring van de politie werd Lei op weg naar het bureau onwel en overleed. Lei's familie vermoedt dat hij door agenten is mishandeld.

Inmiddels zijn er zoveel twijfels over de gebeurtenissen, dat openbaar aanklagers een officieel onderzoek zijn gestart naar vijf agenten die bij zijn aanhouding betrokken waren. De zaak wordt door veel Chinese burgers op de voet gevolgd en heeft tot veel debat over de reputatie van de Chinese politie geleid.

maandag 13 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Onderzoek naar mysterieuze dood arrestant
Omstander gedood door waarschuwingsschot
Petitie juristen na mishandeling confrère

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder