economie cultuur politiek RSS

Naaktfoto's als onderpand voor een lening

Informele kredietverstrekkers in China verlangen naaktfoto's van hun klanten als onderpand. Zij dreigen de foto's te openbaren als er niet op tijd wordt afbetaald.

Kredietverstrekkers in China hebben een bijzondere manier gevonden om zeker te zijn dat hun klanten hun verplichtingen nakomen. Zij eisen als onderpand een foto waarop de aanvrager geheel naakt te zien is en zijn ID-kaart zichtbaar in beeld houdt. Dat schrijft de krant van de jeugdliga in Beijing.

De foto dient als stok achter de deur om nakoming van de afspraken te garanderen. Wie niet betaalt, riskeert dat de foto wordt verstuurd naar vrienden en familie, of op het internet wordt geplaatst. De krant citeert enkele studenten die op die manier een lening hebben afgesloten.

 

Informele banksector

China kent een omvangrijk systeem van schaduwbankieren. Officiële banken zijn niet scheutig met consumentenkrediet. Wie tijdelijk een paar honderd yuan nodig heeft wendt zich tot een familielid of een vermogend persoon uit de kennissenkring. Met de opkomst van het internet heeft de informele kredietverstrekking een grote vlucht genomen. Er zijn speciale sites die als marktplaats dienen; hier worden vragers met aanbieders in contact gebracht.

Dat is lekker anoniem voor de leners; bekenden hoeven niet te weten dat je geld moet lenen en stellen geen lastige vragen over de besteding. Maar het is ook een risico voor de krediet-verstrekker, die geen garanties heeft dat hij zijn geld terugkrijgt. Met de naaktfoto's als onderpand hebben ze daar wat op gevonden. China's grootste marktplaats voor leningen, Jiedaibao, verklaarde dat het geen controle heeft over nadere afspraken die kredietverstrekkers en leners samen maken.

 

Pornografieverbod

Volgens Chinese media worden de foto's gevraagd als de leners een eerste lening niet kunnen afbetalen en een aanvullende lening willen afsluiten, of als leners een relatief groot bedrag willen lenen. Chinese media wijzen er op dat het verzamelen en verspreiden van naaktfoto's strafbaar is; er staat een celstraf van twee jaar op, zelfs meer als er minderjarigen bij betrokken zijn.

Leners worden gesommeerd beter op hun privacy te letten. Het is volstrekt onduidelijk wat er precies met de foto's gebeurt en er is geen garantie dat beeldmateriaal na terugbetaling wordt vernietigd. Ook worden met name jonge Chinezen gewaarschuwd voor informele krediet-verstrekkers die vaak hoge rentes hanteren. Zo kunnen kleine geleende bedragen eenvoudig uitgroeien tot torenhoge schulden.

woensdag 15 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

IMF: 'China moet schuldenlast bedrijven aanpakken'
Hoogleraar wil verbod op relaties met studentes
Chinese banken krijgen meer ruimte om te lenen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder