economie cultuur politiek RSS

Economische corridor China, Mongolië en Rusland

De Chinese, Russische en Mongoolse presidenten hebben donderdag hun handtekening gezet onder een nieuw investeringsakkoord. De drie landen willen de verbindingen tussen hun landen verbeteren.

Het plan voor een economische corridor voorziet onder meer in de aanleg en verbetering van infrastructuur, havens en industriële capaciteit in speciale economische zones aan de grenzen. De Chinese president Xi Jinping, zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin en president Tsakhiagiin Elbegdorj tekenden donderdag in Oezbekistan de samenwerkingsovereenkomst. Een bedrag dat met het plan is gemoeid werd niet genoemd.

De landen spraken bovendien af dat ze hun ontwikkelingsplannen beter op elkaar afstemmen. Bij China staat het Weg en Gordel-initiatief bovenaan de agenda; Rusland heeft plannen voor een transcontinentale spoorlijn en Mongolië werkt aan het zogeheten Steppe-plan voor betere wegverbindingen.

 

Poetin naar Beijing

De drie leiders zijn momenteel in Tasjkent, Oezbekistan voor een conferentie van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie. Dit is een verdragsorganisatie van Centraal-Aziatische landen waarbij China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan zijn aangesloten. Mongolië, Pakistan, India en Iran zijn als kandidaat-lidstaten als waarnemer aanwezig.

Xi en Poetin zien elkaar vervolgens opnieuw in Beijing. De Russische president brengt zaterdag en zondag voor de vierde keer sinds Xi aan de macht is een officieel bezoek aan China. Naar verwachting zullen dan handelsovereenkomsten worden gesloten over onder meer energie en een hogesnelheidslijn tussen Moskou en Beijing. Ook de veiligheidssituatie in Azië staat op de agenda, zoals Noord-Korea en de Zuidchinese-Zee.

UPDATE - Xi en Poetin tekenden zaterdag 58 overeenkomsten met een gezamenlijke waarde van meer dan 50 miljard dollar. ChemChina koopt 2,4 miljoen ton ruwe olie van Rosneft en gaat participeren in een aantal grote projecten waarvoor Rosneft financiering behoeft. Sinopec en Rosneft gaan samen een petrochemische fabriek in Siberië ontwikkelen. Poetin zei dat hij verwacht dat dit jaar nog een overeenkomst kan worden getekend over de aanleg van een hogesnelheidsspoorlijn tussen Moskou en Beijing. 

vrijdag 24 juni 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Niet-westerse top bijeen in Rusland
China hoogste prioriteit buitenlandbeleid Poetin
Rusland en China doen goede zaken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder