economie cultuur politiek RSS

China verbreekt communicatie met overheid Taiwan

De Chinese overheid heeft de communicatielijn met Taiwan verbroken. Sinds de dag dat president Tsai Ing-wen werd geïnaugureerd is er geen officieel contact meer met Taiwan.

De Chinese en Taiwanese regering onderhouden pas sinds 2014 formeel contact met elkaar. Maar het communicatiemechanisme tussen de twee landen blijkt op 20 mei tot nader order opgeschort, maakte het bureau voor Taiwanese zaken in Beijing zaterdag bekend.

"Omdat de Taiwanese zijde de basis voor het Eén China-principe, de 1992 Concensus niet erkent, is het Chinees-Taiwanese contact en communicatiemechanisme inmiddels gestopt", aldus een toelichting van het bureau voor Taiwanese zaken die door persbureau Xinhua werd verspreid.

 

Vrees voor onafhankelijkheid

De Chinese overheid is wantrouwig over de intenties van de nieuwe Taiwanese president Tsai (foto) en is bang dat haar Democratisch Progressieve Partij onafhankelijkheid nastreeft. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die met het moederland moet worden herenigd. Daarom hamert Beijing op de noodzaak dat Tsai het Eén China-principe onderschrijft; het uitgangspunt dat Taiwan en het Chinese vasteland tot een en hetzelfde land behoren.

Tsai heeft dit tot nu toe niet gedaan en negeert het onderwerp en de dreigementen van Beijing. Eerder al suggereerde de Chinese overheid dat de basis kan vervallen onder 23 verdragen die in de afgelopen acht jaar door de vorige regering van Taiwan met China zijn gesloten. Ook is het aantal toeristenvisa dat aan Chinezen wordt verleend om naar Taiwan te reizen teruggebracht.

 

Open deur

De Taiwanese overheid wilde niet bevestigen dat er geen formeel contact meer met het vasteland mogelijk is. Wel liet de raad voor vasteland-zaken zaterdag weten dat beide regeringen verantwoordelijkheid dragen voor vrede en stabiliteit. "De regering houdt de deur open voor communicatie en dialoog", stond in een korte verklaring.

zaterdag 25 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Taiwanees kinderkoor niet welkom in China
'China zet mes in toeristenvisa voor Taiwan'
China dreigt verdragen met Taiwan op te zeggen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder